Медицинският експертен съвет към Министерски съвет прекратява дейност. Това заяви

...
Медицинският експертен съвет към Министерски съвет прекратява дейност. Това заяви
Коментари Харесай

Проф. Костов: Медицинският експертен съвет прекратява дейността си, изпълнихме мисията си

Медицинският експертен съвет към Министерски съвет приключва активност. Това съобщи през днешния ден ръководителят на органа проф. Коста Костов пред Дарик радио. По-късно информацията бе доказана пред bTV и от други членове на съвета.
Причината да спре активността на съвета от специалисти е, че уговорките им към този момент са завършили. „ Считам, че ние официално сме изпълнили нашата задача, изпълнили сме заповедта на министър-председателя. От през днешния ден аз не преставам да работя напълно за лекарите. Ако някой в тази страна реши, че има потребност от експертен съвет, ние ще обсъдим опцията да го дадем “, съобщи проф. Костов, като посочи, че не желае и няма да се занимава с политика. Той бе безапелационен, че този орган е бил основан само с цел да напише справочник под формата на отчет в помощ на лекарите и е приел тази задача безплатно. „ Работим безплатно и безкористно, няма да приемем нито един лев отникъде “, добави проф. Костов.
" Докладът е оповестен към този момент в профилирана Фейсбук група и е наличен единствено за лекари на този стадий. Сега ще се мисли каква част от него ще бъде наличен и за всички жители. В него могат да се открият препоръки, само че това е спомагателен документ за всички тези лекари, които се сблъскват в практиката с ковид “, сподели в ефира на Дарик радио проф. Коста Костов, ръководител на Медицинския съвет и добави, че към този момент има нови осем нови редакции.
" Атанас Мангъров е в моя тим, тъй като е прям и с извънредно мнение и това е значимо за съвета ", акцентира проф. Костов. Така той отговори на рецензиите отправени от политици към Мангъров, че дезинформира обществото. Все отново проф. Костов сподели, че като ръководител на Медицинския експертен съвет поддържа прецизно карантината, наложена от Националния действен щаб. " Ще оцелеем с най-малко жертви ", безапелационен бе той, само че подсети, че към момента сме при започване на рецесията.
„ Големият смисъл на следващия  непосредствен интервал е ние да включим всички диагностични проби, които са посочени като ефикасни, с цел да стартираме да изваждаме от ден на ден хора, които са преболедували “, сподели още той. Пулмологът добави, че в документа, направен от съвета, е маркирано, че в непосредствен или по-далечен стадий ограниченията, подхванати за битката с ковид, ще би трябвало да се премислят. Това обаче ще стане единствено откакто се включи цялата гама от диагностични и имунологични проби.
Експертният съвет към Министерски съвет беше основан преди две седмици, с цел да оказва помощ на медиците ни в лекуването на пациенти с COVID19. За това време те изготвиха сложен документ, който да служи за справочник.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР