Медицинските сестри обявиха, че от днес започват да протестират всеки

...
Медицинските сестри обявиха, че от днес започват да протестират всеки
Коментари Харесай

Медицинските сестри излизат на ежедневни протести от днес

Медицинските сестри оповестиха, че от през днешния ден стартират да стачкуват всеки ден, тъй като не са сигурни, че обещанията, които им дава министър Ананиев, ще се изпълнят. В София медиците ще се съберат пред постройката на Министерството на здравеопазването в 15.00 часа. Протестни дейности ще се проведат и в други градове от страната като: Варна, Добрич, Казанлък, Кюстендил, Пазарджик, Сливен и други

Заявката им пристигна след среща с министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев, която се организира през вчерашния ден. Тогава той изясни, че е извършил уговорката си към тях и им е дал резултатите от разбора на възнагражденията, който екипът му е направил за всяка болница. По думите му два са главните извода, които анализът постанова. На първо място е сериозният проблем с дефицита на фрагменти, в частност експертите по здравни грижи, в системата.

Според него е налице трайна наклонност страната ни да разполага със приблизително 420 сестри на 100 хиляди души население, което ни отрежда на предпоследно място в Европейския съюз, при средноевропейско съответствие 820 медицински сестри на 100 хиляди души. Той изясни, че взаимно с министъра на образованието и науката е контрактувано нарастване на приема за медицински сестри със 150 души, което ще бъде държавна политика, а не еднократен акт.

Освен това, с изменение на Наредбата за специализациите страната се ангажира да изплаща стипендиите за обща медицина и педиатрия – дефицитни специалности, към които през последните години се следи занижен интерес.

Като друга стъпка за обосноваване на експертите по здравни грижи да останат и да практикуват специалността си у нас министър Ананиев напомни признатото от Министерския съвет разпореждане за разпределяне на 30 млн. лева на общинските и регионалните лечебни заведения, като преобладаващата част от средствата е предопределена за нарастване възнагражденията на личния състав.

Ананиев бе безапелационен, че заплатите на експертите по здравни грижи се чака да бъдат обновени с нарастването още от 1 април. Той уточни, че процентното нарастване ще бъде друго, защото от една страна на доста места е достигнато нивото на главната начална работна заплата по Колективния трудов контракт, а също така ще се взема поради типът на лечебното заведение, равнището на подготвеност, тежестта и размерът на осъществения труд и други Очаква се с протестиращите експерти по здравни грижи взаимно да изготвят методика за образуването и разпределението на разноските за личен състав в къси периоди.

По думите на Ананиев работната група ще се събере още на 26 март и със задача да изготви методиката в границите на 2-3 седмици.

„ До 30 юни, когато е крайният период за приемането на медицинските стандарти, ще има време да се надгради тази базисна методика. След като бъде реализиран консенсус по нея, същата ще бъде импортирана в Министерски съвет “, сподели през вчерашния ден здравният министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР