Медицинските маски не ви предпазват, ако сте здрави. Ако пък

...
Медицинските маски не ви предпазват, ако сте здрави. Ако пък
Коментари Харесай

Борбата за маски: кои ни предпазват и с какви разполагат болниците

Медицинските маски не ви защищават, в случай че сте здрави. Ако пък имате подозрения, че сте заболели от ковид, свържете се с персоналния си доктор или се обадете на телефон 112, само че избягвайте контакт с други хора

© Велко Ангелов Колкото повече хора се тормозят от настъпващата зараза, толкоз повече стават и тези, които вървят (в рисковите случаи и карат кола) с хирургически маски.

Няма смисъл да носите здравна или хирургическа маска по улиците, в случай че сте здрави и желаете да се предпазите от ковид. Но в случай че ги изкупувате, може да попречите на гладката работа на лекарските екипи, които са изложени на непосредствен контакт с пациенти, евентуално носещи болест, или на които им се постанова да оперират.

Ситуацията с ковид Четете хронологията на събитията без непотребна страст в Дневник Въпреки изобилието от информация из интернет и обичайните медии продължава да царува комплициране по тематиката за защитното облекло. Единствените маски, които дейно защищават от болест, са с филтър, вид FFP2, или FFP3 - същите, които се носят и с цел да се пазите от мръсния въздух.

Този вид маски са нужни на лекарите, с цел да се защищават при допир с евентуално инфектирани пациенти от ковид. Засега инфекциозните отделения са приоритет на страната и тя провежда доставките на нужните маски в тях, само че и там няма да доближат, настояват осведомени източници.

" Ако кажа, че на 100% за лекарите са обезпечени нужните защитни средства и дрехи - няма да е правилно. Ние вършим редица неща, с цел да може да осигурим нужните неща за предотвратяване на медиците, нужната инсталация и техника ", сподели здравният министър Кирил Ананиев пред bTV в понеделник.

Масово лечебните заведения сами би трябвало да се доставят с защитни консумативи, срещат съществени компликации, а тежкият дефицит поради излишно изкупуване усложнява нещата. Приоритет би трябвало да са точно медицинските лица, с цел да не се повторят и други от съдбовните неточности в Ухан.

Лекарите - с филтри, само че незадоволително

Медицинските екипи би трябвало да носят маски вид FFP3, защото могат да са в непосредствен контакт със инфектирани и вирусът да премине в организма им през дихателните пътища, изяснява доктор Александър Симидчиев, пулмолог, пред " Капитал ".

За инфекциозните отделения в страната има проведени доставки. В УМБАЛ - Бургас, някогашната окръжна болница в града, има доставени маски вид FFP3, само че те стигат само за " първите линии " - незабавно, реанимационно и инфекциозно поделение. Това изясни източник на " Капитал ", непосредствен до процеса. В болничното заведение обаче има общо 30 отделения и профилираните маски не стигат за всички 1000 души, работещи в лечебното заведение.

В понеделник е пристигнала доставката на маските с филтри и за единственото инфекциозно поделение в област Шумен - на МБАЛ. Това заяви за " Капитал " доктор Димитър Костов, шеф на многопрофилната болница. За останалото защитно съоръжение са разчитали на лични ресурси и са закупували от комерсиалната мрежа, изясни той.

Хирургическите маски, които не защищават здравите хора, въпреки всичко са нужни в лечебните заведения, защото може да се наложи да се оперира. Затова и дефицитът им от маниакално пазаруване пречи. Хората обаче започнаха да изкупуват маски, преди лечебните заведения да провеждат доставките по Закона за публични поръчки, което остави медицинските лица без защитни средства. В търговете на някои лечебни заведения е имало единствен претендент, който обаче се е отказал и не е подписал контракт поради повишаването на стоката му. Това обясниха представители на здравния бранш за " Капитал ".

Към понеделник 40 лечебни заведения са декларирали потребност от дарения на защитни маски, ръкавици, дрехи и други консумативи в акцията #задоброто и фондация BCause.

На 28 февруари ген. Венцислав Мутафчийски, шефът на спешния щаб, заяви, че страната е съумяла да купи 8000 комплекта защитно облекло за лекарите. Първоначално България разполагаше с общо 2600 комплекта
След това Турция подари 20 хиляди маски с висока степен на отбрана и още 500 хиляди операционни маски, както и калцуни, ръкавици и защитни дрехи. Военномедицинска академия в края на седмицата ще се договаря с компании за 25 хиляди маски FFP3 и още 20 хиляди маски вид N95, както и други нужни консумативи.

Модерните маски от текстил

Носенето на медицински маски от здрави хора е излишно и може да сътвори спомагателни опасности, припомня доктор Симидчиев. Доц. Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор, изясни пред " Капитал ", че след втория час елементарните медицински маски стават тотално пропускливи поради навлажняването от дишането и при диалект и би трябвало наложително да бъдат заменени. При тях също би трябвало да се внимава с пипането както при текстилните. След приложимост би трябвало да се изхвърлят, с цел да не основават риск от болест.

В момента всевъзможни компании или шивачи оферират маски от плат като защитна мярка за жителите. Въпреки че могат да се перат, това не значи, че продуктите са ефикасни дълготрайно. " За да да сме сигурни, че правят работа, би трябвало да се сертифицират, че са антибактериални. Освен това прането трансформира структурата на плата ", прецизира доктор Александър Симидчиев. Маските от плат могат да бъдат ефикасни единствено в случай че тензухът е задоволително гъст и се употребяват еднократно - в границите на три-четири часа, изясни доктор Симидчиев.

Продуктите на най-малко две български компании са минали през узаконяване - " Мак " - Габрово, и " Аполо " - София.

Хората, само че и лечебните заведения всеобщо се доставят с текстилни маски, с които обаче би трябвало да се внимава. Според изследване на British Medical Journal текстилните маски са свързани със доста по-висок риск от разпространяване на инфекции в съпоставяне със санитарните. Причината е, че те би трябвало да се слагат и смъкват от лицето деликатно, без да се пипа външната им част, а повторната приложимост да се случва единствено след стерилизация. В противоположен случай вирусът може да оцелее върху платнената маска и човек да се самозарази.

Накратко - да носите ушити маски, които нямат медицински документ, е изцяло ненужно, а и може да сътвори неверно възприятие за сигурност.

Какво в действителност оказва помощ

По през целия ден могат да се носят единствено респираторните, или така наречен индустриални маски, които се употребяват при замърсен въздух, а и защищават от бактерии и вируси. Вчера в медиите бяха публикувани фотоси на чиновници на Националната работа по защита (НСО) с огромни гумени маски с два филтъра в профил (виж снимката). Доста е противоречиво дали те са най-ефективни за предотвратяване от ковид. Те могат да спрат проникването му, само че би трябвало извънредно добра хигиена на прилагане - външните елементи и филтрите да се измиват/дезинфекцират постоянно, Преди това обаче филтрите би трябвало да се смъкват - най-добре още веднъж с ръкавици. Именно от този вид са маските, които бяха освободени от запаса, припомня доктор Симидчиев.

Служителите на НСО носеха точно най-подходящите маски с филтри, само че по-късно те би трябвало да се почистват деликатно или резултатът от тях ще е нулев

Фотограф: Велко Ангелов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР