Медицински университет - Пловдив проведе едновременно два от най-престижните си

...
Медицински университет - Пловдив проведе едновременно два от най-престижните си
Коментари Харесай

Два форума за наука приключиха успешно в МУ Пловдив

Медицински университет - Пловдив организира по едно и също време два от най-престижните си конгреси – " Дни на здравната просвета " и състезанието " Наука и младост ". Така дружно докторанти, специализанти, студенти и млади учени до 45-годишна възраст показаха  своите научни разработки и нови открития.

Дните на здравната просвета откри ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. доктор Стефан Костянев. Той приветства участниците, като им пожела креативност, сдържаност и триумф, както и трайно да запазят възприятието си на принадлежност към Университета.

" Осигурили сме прелестни условия за развиване на науката. За да успее ученият, той би трябвало да работи доста, да има разсъдък и да умее да презентира. " Дни на здравната просвета " и " Наука и младост " ви оказват помощ за развиването на тези умения. “, съобщи проф. Костянев.

" Много значимо е да знаете посоката и къде желаете да отидете. Най-добре човек се учи от моделите, а не от рецензията. ", сподели още ректорът на МУ-Пловдив.  

Заместник-ректорът по " Научна активност " проф. доктор Виктория Сарафян добави, че с цел да бъдеш сполучлив академик, са нужни още точност и честност.

Двата научни форума тази година се организираха в границите на план " ДОКТОРАНТ – 2 ", отдаден на рационализиране на докторантското образование и разпространение на науката и научните проучвания на младите учени.

Форумът " Дни на здравната просвета “ се организира в два дни, като първият ден беше отдаден на науката без граници. Д-р Кръстина Кели от МУ – Пловдив, която е народен координатор на американо-австрийска фондация (AAF) се спря на опциите, които дава Open Medical Institute за присъединяване в разнообразни просветителни събития от всички области на медицината: семинари, симпозиуми, едномесечни стажове и други.

След нейната презентация доктор Христиана Бацелова, гл. ас. доктор Хасан Бурнусузов и проф. доктор Радка Комитова споделиха персонални усещания от образованието си в Залцбург.

На втория ден от форума се организира плановата сесия, в която бяха показани 10 презентации. Като модератори се включиха: доцент Георги Томов, доцент Валентин Турийски, доцент Боян Владимиров и доцент Иван Новаков. Актуално звучащите и забавно показаните проучвания и обзори са гаранция за капацитета на младите учени в Университета. Форумът " Наука и младост ", траял три дни, включваше пленарна лекция, орални презентации, показване на електронни постери и постерна сесия. Общо записаните участници бяха над 130.

Доц. Д. Делев – ръководител на младежкото научно сдружение Асклепий, показа задоволството си от все по-нарастващата интензивност. В началото на " Наука и младост 2018 “ доцент доктор Иван Новаков изнесе пленарна лекция на тематика " Гръдна контузия – модерни аспекти “. Представени бяха 36 орални презентации, 27 постера, от които шест електронни. Новото тази година бяха и проведените осем уъркшопа – 5 на български и 3 на британски език, в единствения за страната и един от най-хубавите в Европа подготвителен симулационен център на МУ – Пловдив.

Изявиха се млади учени, докторанти и пост-докторанти, а също и студенти, които показаха резултатите от своите проучвателен планове. Опитни модератори тази година бяха: проф. Б. Сакакушев и доцент Ю. Николова за британската сесия доц. И. Новаков и доцент Е. Фиркова за секция Дентална медицина, терапия и хирургия проф. И. Костадинова, проф. П. Атанасова, доцент С. Георгиев за секция Фармация и фармакотерапия, медико-биологична секция, ОЗЗМ доцент И. Костадинов и доцент Е. Порязова за секция Фармация и фармакотерапия II-ра част. След всяка презентация имаше опция за полемика. На сесиите участваха академичното управление на МУ – Пловдив, научните ръководители на откривателите, хабилитирани преподаватели, студенти, докторанти.

Идеята на този конгрес е освен да се споделя опит, само че и да се възпитава усет към науката, да се разсънва сериозното мислене и да се предизвиква любознателността. Наградите в другите категории на Наука и младост 2018 ще бъдат оповестени и връчени на Тържествения научен съвет на 17 май 2018 година.

Двете събития са част от плана ДОКТОРАНТ  2, който е финансиран от Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък “, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейските структурни и капиталови фондове. За последните 5 години са финансирани 113 планове на обща стойност почти 1 250 000 лева До момента има 41 настоящи плана, от тях 25 вътреуниверситетски на обща стойност 267 347 лева и 16 докторантски на обща стойност 134 950 лева.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР