Медицински университет – Пловдив спечели две първи места в рейтинговата

...
Медицински университет – Пловдив спечели две първи места в рейтинговата
Коментари Харесай

Кое донесе два Оскара на МУ-Пловдив? Ректорът отговаря

Медицински университет – Пловдив завоюва две първи места в рейтинговата система и беше отличен с два университетски Оскара. В направление „ Медицина “ МУ-Пловдив е на челното място за пета поредна година. Университетът е отличник и в професионално направление „ Обществено здраве “. 
 
Ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. доктор Мариана Мурджева получи от името на висшето учебно заведение двата университетски Оскара по време на публична гала в София.
 
-Проф. Мурджева, на какво се дължи този триумф?
 
-Медицински университет – Пловдив се откроява на картата на висшето обучение с висококвалифицираните си преподаватели, всеотдайните си чиновници и стимулираните си студенти. Първите места в Рейтинговата система са резултат от труда на всички работещи в Университета преподаватели и чиновници, както и на студентите, специализантите и докторантите.
 
Престижът на МУ-Пловдив, справедливо наложил се като елитно държавно висше учебно заведение, го прави атрактивна просветителна дестинация както за българските, по този начин и за задграничните кандидат-студенти. За да следват в него, те би трябвало да положат приемен изпит, за който е нужна солидна предварителна подготовка. Тези високи условия постановат избрани стандарти и допускат банкет на стимулирани претенденти от страната и чужбина. А мотивацията е най-важната причина за триумфа.
 
-Какви други неповторими структури способстват за този триумф?
 
-МУ-Пловдив е със статут на научноизследователски университет и е един от водачите в научноизследователската активност. Университетът непрекъснато надгражда новаторския си профил, като модернизира научната си инфраструктура и стимулира  кариерното развиване и разгръщането на капацитета на изследователския състав. Всичко това е причина за повишената научна интензивност и за сполучливото осъществяване на авангардни проучвания, фокусирани върху прехвърлянето на познания и технологии в практиката.
Научноизследователският институт на МУ-Пловдив (НИМУ) действа в няколко предпочитани научни посоки: молекулна и регенеративна медицина, 3D биологично принтиране, фармацевтични нововъведения за персонализираната медицина, транслационна невронаука, модерни технологии в здравната и денталната процедура, здраве и качество на живот в зелена и устойчива околна среда и други С приоритет са научноприложните проучвания, чиито резултати имат практическа стойност за необятната общност и капацитет за пазарна реализация.
 
От 2015 година Университетът влезе във " висшата лига " на медицинските университети – сътвори като целева инвестиция най-иновативната си просветителна конструкция: Медицински Симулационен Тренировъчен Център, в който студенти и практикуващи лекари се образоват в близка до действителната клинична и оперативна среда. Центърът е единствената по своя тип обучителна база в Източна Европа и една от шестте в Европа, акредитирана от Американския лицей по хирургия.
 
От 2019 година в Университета действа и тримерен биопринтер, както и биобанка, в която се съхраняват разнообразни кафези и биологични материали от разнообразни патологии. Изследванията са ориентирани към молекулните механизми на онкологични, автоимунни, възпалителни и невродегенеративни болести. Чрез новаторската технология на 3D биопринтиране се създават платформи за тестване на медикаменти и индивидуализиране на лекуването при разнообразни тумори. Със същия способ се основават и тъканни модели за потребностите на регенеративната медицина.
 
-Кои са водещите правила за работа на учените в МУ-Пловдив?
 
-Водещите правила за учените от МУ-Пловдив са: екипност, креативност, съвременна визия и прецизна работа.Отговарящият на международните стандарти Data Center на Университета оказва помощ за реализиране и разпространяване на върховите научни проучвания и на високите резултати от научноизследователска активност.
Подкрепата от страна на академичното управление явно дава резултат: откривателите от МУ-Пловдив могат да се похвалят с две следващи награди " Питагор " за млади учени, както и с два патента и два потребни модела. През последните години се следи завръщане на младежите, придобили обучение или докторантури в чужбина, с което се внася друг метод на работа и се върви към образуването на устойчива и притегателна научна общественост.
 
-Кое още способства два университетски Оскара да бъдат присъдени на МУ-Пловдив?
 
-Видимо е от резултатите, че МУ-Пловдив е трайно конкурентоспособен и дава обучение, отговарящо на най-хубавите стандарти в Европа, дава и построява съвременна база, сортира и развива университетския състав, подтиква присъединяване в научни проучвания и утвърждава модел на просвета на качеството и присъединяване на всички – управление, преподаватели, студенти, в тясно съдействие с сътрудници от външни организации и обществеността. Залог за триумфа е убеждението на управлението на МУ-Пловдив, че качеството е резултат от ангажираността на всички, непрекъснато и във всичко.
Прочетете още

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР