Медицински университет – Пловдив откри Център по професионално обучение през

...
Медицински университет – Пловдив откри Център по професионално обучение през
Коментари Харесай

Пети випуск „Асистент на лекар по дентална медицина“ се дипломира в Центъра за професионално обучение на МУ-Пловдив

Медицински университет – Пловдив откри Център по професионално образование през 2020 година, с цел да отговори на провокациите пред пазара на труда. Създаването на подобен център е реализиране на една от предпочитаните цели за високо качество в образованието в мандатната стратегия проф. доктор Мариана Мурджева, дм – Ректор на Университета.
Прочетете още
Центърът за професионално образование (ЦПО) на МУ-Пловдив е лицензиран през 2019 година  от Националната организация за професионално обучение и образование съгласно Закона за професионално обучение и образование. Негов първи шеф е проф. доктор Георги Томов, а понастоящем – доцент доктор Весела Стефанова. И двамата са преподаватели от Факултета по дентална медицина на МУ-Пловдив.

Професията „ Асистент на лекаря по дентална медицина “ е относително нова и е измежду най-търсените в страната ни. Тя запълва празнината от преустановяване образованието на стоматологични сестри и покачва успеваемостта на работа в областта на денталната медицина.

Придобилите подготовка по специалността „ Асистент на лекаря по дентална медицина “ подкрепят активността на лекаря по дентална медицина в осъществяване на профилактични мероприятия, в лечебния развой и възстановителния интервал. Те могат да работят като асистенти на стоматолози във факултетите по дентална медицина, в дентални клиники и кабинети, в самостоятелни и групови практики за първична или профилирана дентално-медицинска помощ, в дентални или медико-дентални центрове.  

Курсовете в ЦПО на МУ-Пловдив се организират по създадени образователни стратегии за образование по специалността, според НАРЕДБА № 25 от 7 ноември 2018 година за придобиване на подготовка по специалността „ Асистент на доктор по дентална медицина “ и държавния учебен стандарт, който включва общата, отрасловата и характерната професионална подготовка с нужните професионални компетентности.

Учебният проект на специалността съдържа 15 предмета за обща, отраслова и характерна професионална подготовка. Обучението се организира в базите на ЦПО и на Факултета по дентална медицина.

Материално-техническата база е на международно равнище. Центърът разполага с изцяло оборудвани зали за теоретично образование и със особено построен симулационен кабинет за осъществяване на на практика извършения. Практически занятия се организират и в Лазерния център, CAD/CAM центъра и Имплантологичния център на Факултета по дентална медицина, което дава опция за оптимална подготовка на курсистите за бъдещата им специалност. Допълнително се учи и клинична връзка на британски език.

Обучението по специалността „ Асистент на доктор по дентална медицина “ се реализира от хабилитирани преподаватели на Факултета по дентална медицина: двама професори и двама доценти, седем от преподавателите са с Общински народен съвет „ лекар “. Гост-преподавател е доцент от Тексаски софтуерен университет Ел Пасо, Съединени американски щати.

От тази есен стартира образование на курсистите и за незабавни положения в денталната процедура с присъединяване на американски партньори-преподаватели и под управлението на шефа на Медицинския подготвителен симулационен център на МУ-Пловдив проф. доктор Благой Маринов, дм.

Завършилите поставят държавен изпит и получават Свидетелство за професионална подготовка, годно в страните от Европейския съюз и чужбина.

Първият курс учащи се за „ Асистент на доктор по дентална медицина “, трета степен на професионалната подготовка, започва в ЦПО на МУ-Пловдив на 18 юли 2020 година Обучени са към този момент пет випуска, общо 58 курсисти. Предстои дипломирането на петия випуск от 16 курсисти през м. август. През октомври 2023 година ще започва идващият курс с още 16 курсисти.

Дипломиралите се по тази компетентност се осъществят сполучливо. Голяма част от тях работят в катедрите на Факултета по дентална медицина към Медицински университет – Пловдив. Немалко практикуват специалността си в реномирани дентални клиники и кабинети в Пловдив и в страната.

Благодарение на Центъра по професионално образование Медицински университет – Пловдив продължава да уголемява своето просветително портфолио от специалности, просветителни степени и професионално образование и да надгражда сполучливо своите конкурентни преимущества във все по-динамично развиващия се учебен пазар в страната.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР