Медицински сестри излязоха днес на протест в защита на своя

...
Медицински сестри излязоха днес на протест в защита на своя
Коментари Харесай

Медицинска сестра е уволнена след сигнал до Инспектората, колежки й на протест


Медицински сестри излязоха през днешния ден на митинг в отбрана на своя колежка, уволнена, до момента в който е в болничен. Те започнаха митинга пред пред Многопрофилната болница по белодробни заболявания „ Св. София “ и стигнаха до здравното министерство.

В шествието се включиха медицински сестри от разнообразни градове. Сред тях бе и уволнената Веселина Гечева, която е и член на Синдиката на българските медицински експерти. Докато е в болничен, тя получава писмо, че към този момент не е на работа. Пред БНР тя описа, че получава документи за преустановяване на трудовата активност, дружно с обходен лист и със съпроводително писмо.

Официално през днешния ден изтича договорът на Веселина Ганчева като основна сестра в лечебното заведение. Тъй като длъжността ѝ е конкурсна, тя очаквала оповестяването на конкурс, с цел да си подаде документите.

Според нея уволнението ѝ не е инцидентно: „ Пуснах писмо към Инспекция по труда за това, че на тези хора, които работят в реанимация, за два месеца и половина имат над 200 часа ексклузивен труд и той не е заплатен към този момент трети месец. Не е давана храна на 12-часовите наряди дневни на хората, които работят в болничното заведение. Става въпрос за лев и 39 ст. на човек “, описа Ганчева.

По думите на Асенка Новкова, сестра в реанимацията на белодробната болница, непрекъснато се работи изключително, тъй като не доближава личен състав. Надявахме се, че часовете ще бъдат платени с ангажимента за идващия месец, за октомври. Октомври отново не бяха платени. Каза ни се, че може би другия месец - декември, ще ни бъдат изплатени по към 80 часа. Останалите 120 по кое време?, попита тя.

Искането на протестиращите е оставка на шефа на болничното заведение Любомир Пенев.

Пред здравното министерсво протестиращите чакаха близо два часа министърът да ги предложения за среща и диалог. В последна сметка среща им бе обещана, само че на следващия ден.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР