Медицински експерти заявиха, че се опасяват, че президентът на Бразилия

...
Медицински експерти заявиха, че се опасяват, че президентът на Бразилия
Коментари Харесай

Коронавирус: Болсонару тегли Бразилия към бедствие

Медицински специалисти обявиха, че се притесняват, че президентът на Бразилия Жаир Болсонару може да форсира запътването на страната към опустошителна рецесия за публичното опазване на здравето, сходни на тези, засегнали Северна Италия и Ню Йорк, като подкопава ограниченията за обществено разграничаване, написа " Гардиън ".

Болсонару е един от общо четиримата държавни ръководители в света, които към момента омаловажават опасността, която съставлява коронавирусът за публичното опазване на здравето, дружно с властническите президенти на Никарагуа, Беларус и Туркменистан.

По време Великден (който в най-вече католическа Бразилия беше вчера), дяснопопулисткият президент на Бразилия неведнъж подкопаваше рекомендациите на личното си здравно министерство за разграничаване, като е излизал за понички, поздравявал е посредством здрависване последователите си, изтъквайки: " Никой няма да попречва правото ми да пристигам и да си отивам. " По време на едно от излизанията си Болсонару е бил сниман да изтрива носа си с китката си, преди да се здрависа с стара дама, хващайки ръката ѝ.

Специалисти в региона на публичното опазване на здравето и инфекциозните болести считат, че сходно държание ерозира единствените ограничения, които попречват в Бразилия, където има повече от 1000 умряли от новия ковид (COVID-19), към този момент да няма злополучие в опазването на здравето.

" Сякаш всички се намират в същия трен, който се насочва към ръба на скалата и някой споделя: " Внимавайте! Има канара! " А пасажерите извикват: " О, не, няма! " А машинистът на влака споделя: " Да, там няма нищо! ", разяснява Иван Франка Джуниър, епидемиолог от факултета по публично опазване на здравето на Университета в Сао Пауло. " Моята горест произтича от това, че виждам умряли, които могат да бъдат избегнати. "

Маркос Лаго, експерт по инфекциозни заболявания в университетската болница " Педро Ернесто " в Рио де Жанейро, акцентира, че безразсъдното държание на Болсонару обърква хората поради нуждата да си останат у дома.

" Той прави доста рисков залог... че Бразилия няма да се държи като Съединени американски щати, като Англия, като Италия. Мисля, че това е безконтролен залог, тъй като има доста огромен късмет да се случи злополука и шансът да не се случи е доста дребен. "

Трети доктор, който изиска да не бъде кръстен, назова дейностите на Болсонаро " детски " и " сюрреалистични ". " Това е полуда. Няма опрощение за подобен вид държание ", споделиха те. " Можете да оправдаете мисленето за бизнес общността. Хубаво е да се опитате да намерите [икономически] решения [на тази криза]. Това, което не е крепко, е да пренебрегнем това, което споделят всички най-хубави специалисти по епидемиология в света.

" Хората ще се разболеят [в Бразилия] и в случай че се разболеят в това време, ще се окажем в същата обстановка като Италия и Ухан. "

От средата на март губернаторите на съвсем всички 27 страни в Бразилия се пробват да забавят предаването, като поръчват на жителите на закрито. Но има признаци, че сходни старания са съкрушителни, като от ден на ден хора излизат на улиците на градове като Рио и Сао Пауло.

Експертите показват няколко вероятни пояснения за намаляването на придържането към общественото разграничаване в Бразилия. Единият беше неуспехът на държавните държавни управления да поддържат задоволително бедните поданици на фавели, които нямаха различен избор, с изключение на да работят. Друга беше компликацията да убеждават бурни, насочени към фамилията бразилци да отбягват родственици.

" Бразилците изпитват в действителност тежък миг със обществено разграничаване. Не сме привикнали с това. Свикнали сме да живеем дружно, да се прегръщаме и целуваме ", сподели Таня Вергара, президент на Обществото на инфекциозните заболявания в Рио.

" Някои хора не могат да понесат това, тъй че може би имаме потребност от по-строги ограничения ", отвърна Вергара, преди да добави: " Но ние имаме президент, който самичък не се придържа към ограниченията. "

Съществува и консенсус, че с дръжката на разграничаването Болсонаро подбива използването му. " Всичко, което той споделя и прави, има мощно влияние... Много хора споделят: " Президентът е на 65 и той не се опасява - по този начин за какво да бъдем? ", Казва Рикардо Соби Диас, експерт по инфекциозни заболявания от Федералния университет в Сао Пауло. " Всички [в инфекциологията] мислят същото за президента: че той не върви в добра посока. "

Алберто Чебабо, вицепрезидент на Бразилското сдружение по инфекциозни заболявания, съобщи, че защото коронавирусът идва в Бразилия по-късно от другаде, той има преимуществото да се образова от опита на други страни - и има шанса да предприеме основни стъпки, като разграничаване. " Виждаме, че епидемията напредва по-бавно [тук] и в случай че напредва по-бавно, това е поради тези ограничения ", сподели той.

Но позицията на Болсонаро рискува да изхвърли това преимущество. " Нуждаем се от обединен дискурс ", добави Чебабо.

Анкетите демонстрират, че президентът към момента се радва на поддръжката на към 30% от гласоподавателите, а стотици се оказаха в Сао Пауло в събота, с цел да осъдят общественото разграничаване. " Болниците са празни ", твърди един последовател, който даде името си като Вагнер де Оливейра, по време на проява на двама мъже про Болсонаро в Рио.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР