Медицинската бележка ще продължи да съществува под някаква форма –

...
Медицинската бележка ще продължи да съществува под някаква форма –
Коментари Харесай

Лекарите гневни! Не искат отпадане на ученическите бележки

" Медицинската записка ще продължи да съществува под някаква форма – дали ще е обособен документ, или ще бъде прикачена към амбулаторния лист, ще я има. Лекарят ще би трябвало да постави труд за нейното издаване. Отпадането на здравната записка е опит да не се заплати труда на лекаря. За мен е срамно в 21 век да обсъждаме въпроса би трябвало ли нечий труд да бъде обезщетен ”. Това съобщи доктор Костадин Сотиров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив, в ефира на предаването " Твоят ден ” по NOVA NEWS.

Медикът напомни, че всеки персонален доктор е като настрана частно лечебно заведение. Според него няма по какъв начин да бъде единна цената за издаване на здравна записка, тъй като това ще значи, че има картелно съглашение. " Цени от 20-30-60 лв. са градски легенди. Не имам вяра някой да разполага с подобен касов бон. Цените в Пловдив, да вземем за пример, се движат сред 2 и 5 лв. ”, сподели общопрактикуващият доктор.

Относно концепцията здравната записка да бъде сменена от амбулаторния лист, медикът разяснява, че ще е мъчно, защото в листа има и персонални данни. " Тази информация не може да се подмята наляво-надясно. Бележката за болнични ще съществува, даже да е интегрирана с амбулаторния лист ”, счита доктор Костадин Сотиров.

Идеята на Здравното министерство за построяването на нов програмен продукт медикът разяснява по този начин: " Само преди 4 месеца ние, като данъкоплатци, заплатихме програмен продукт за издаване на електронни медицински бележки. Сега от Министерство на здравеопазването захвърлят този програмен продукт и би трябвало да платим нови пари за същото нещо. Това разточителство възможно ли е? ”.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР