Медицинска сестра е изправена пред Кралския съд в Ливърпул по

...
Медицинска сестра е изправена пред Кралския съд в Ливърпул по
Коментари Харесай

Медицинска сестра, обвинена, че е умъртвила седем бебета: „Убих ги нарочно и съм ужасно зъл човек“ 

Медицинска сестра е изправена пред Кралския съд в Ливърпул по ужасяващи обвинявания.

Срещу нея са открити доказателства, че е умъртвила седем бебета и е пробвала да умъртви още 10 новородени. Кошмарната история се разиграва сред 2015 и 2016 година

Луси Летби работи в отделението за новородени в болничното заведение " Графиня на Честър " в Честър, Англия.

Според обвиняванията тя употребила Фейсбук, с цел да търси родителите на някои от седемте бебета, за които са й повдигнати обвинявания, че е умъртвила, до момента в който е работила като неонатологична здравна сестра в болничното заведение, твърди обвиняването.

33-годишна жена плаче неутешимо на свидетелската пейка, до момента в който неведнъж отхвърля да е убивала пет момчета и две девойки, както и да се е пробвала да умъртви други 10 новородени сред юни 2015 година и юни 2016 година, настоявайки, че „ единствено е направила всичко допустимо да се грижи за децата “.

На едно от чуванията пред съда излиза наяве, че здравната сестра е провела стотици търсения на хора във Фейсбук - в това число на родителите на децата, в чиито убийства е упрекната.

Попитана от юриста си Бен Майърс за какво е правила търсeнията, Летби споделя пред съда:

„ Те са просто хора, за които ми е хрумвало по това време. Просто любознание, нормално виждам доста хора ".

Настоявайки повече, господин Майърс продължава да пита дали има нещо предумишлено в издирването на родителите на бебета, които е упрекната, че е наранила:

„ Защото това е първото съмнение, което се прави, разбирате ли? Става дума за бебета, които сте наранили. Това ли е била повода?, попитал той. Летби дала отговор: " Не, не беше. "

Летби споделя, че тя и други чиновници постоянно употребявали телефоните си по време на работа, макар че имало предписание да не се употребяват в клиниката.

На 9 юни 2015 година тя търсила майките на бебе А и бебе Б (така са кръстени деца, за чиято гибел е обвинена-бел. ред.), както и на двама сътрудници – Ашли Хъдсън, здравна сестра, Дейвид Харкнес, педиатър и майката на дете от неонатологичното поделение на женската болница в Ливърпул.

Попитана дали е направила нещо, с цел да аргументи умишлена щета на бебетата, тя дала отговор изрично: „ Дадох всичко от себе си, с цел да се грижа за тях. Подобно действие е в цялостен контраст с това какво значи да бъдеш здравна сестра. Аз съм там, с цел да оказвам помощ, а не, с цел да пакостя. “

Прокурорите обаче упорстват, че Летби е била „ едно непрекъснато, злонамерено наличие “ в неонатологичното поделение. От обвиняването настояват, че тя е употребила разнообразни средства за набелязване на бебетата, а по-късно е инжектирала въздух в организмите им и е предизвиквала инсулиново отравяне.

Но Летби твърди, че обвиняванията са унищожили живота й и са я оставили с посттравматично разстройство, като споделя, че всички „ очаквания “, които в миналото е имала „ за бъдещето “, са изчезнали.

Тя свидетелства за първи път, до момента в който родителите й Джон, на 76 година, и Сюзън, на 62 година гледат процеса от правосъдната зала дружно с членовете на фамилиите на жертви от другата страна.

В правосъдната зала са показани още изображения на спалнята й, както и фрагменти от дневник от 2016 година, където обвинената си е правила бележки за някои от децата, за които се твърди, че е нападнала.

Една от бележките гласи: „ Аз съм зла, направих това “.

Попитана, за какво е написала това, Летби споделила: „ Тогава почувствах, че в случай че съм направила нещо неправилно, съм злобен и ужасяващ човек “

Ако по някакъв метод съм била некомпетентна и съм направила нещо неправилно, което да се е отразило на тези бебета. “, твърди обвинената.

„ Почувствах, че би трябвало да нося отговорност по някакъв метод. Мисля, че поглеждайки обратно към това в този момент, в действителност се борех и това беше метод да изразя това, което не можах да кажа на никой различен. “

Медицинската сестра е отстранена от отделението за новородени при започване на лятото на 2016 година Определя събитието като „ изменящ живота “ миг, тъй като я отдалечило от сътрудниците, които е считала за другари.

Освен че я предиздвикало да сложи под въпрос „ себе си “, обмисляла и да посегне на живота си.

Летби споделя, че за пръв път е научила за обвиняванията против нея в писмо от Кралския лицей за медицински сестри – тъкмо когато е подала тъжба против NHS Trust, за която е работила от януари 2012 година

„ Беше непоносимо. Просто не можех да допускам “, споделя тя пред съда. — " Не мисля, че можеш да бъдеш упрекнат в нещо по-лошо от това ".

„ Бях просто съсипана… Промених се като човек. Психичното ми здраве се утежни. Чувствах се изолиран от приятелите и семейство си ", споделя тя.

Бащата на здравната сестра, Дейвид, бил отседнал при нея, когато полицията нахлува в дома й при първия й арест.

„ В 6 сутринта на вратата се почука мощно. Казаха ми, че ме арестуват за голям брой убийства и опити за ликвидиране. Бързо ми сложиха белезници и ме водиха “, споделила тя пред съда.

Летби била в дома на родителите си в Херефорд, когато полицията я арестувала повторно на 10 юни 2019 година

„ Беше съвсем като първия път, със мощно боричкане на вратата. Това беше най-страшното нещо, което в миналото съм преживявала “, прибавя тя.

Адвокат Майърс траял разпита с въпрос дали е направила нещо неприятно, „ с цел да нарани някое бебе “.

„ Не “ дала отговор му тя. Бележките на Летби обаче не вдъхват изключително доверие. Майърс я насочил към записка, в която Летби написа: „ Убих ги преднамерено, тъй като не съм задоволително добра, с цел да се грижа за тях и съм извънредно злобен човек “.

Тя настояла обаче, че това не значи, че ги е умъртвила, а че „ някак си се провалих в отговорностите си, моите пълномощия “.

На друго място върху изписан лист Летби написа фразата: „ Аз съм зла. Направих го ".

Но здравната сестра още веднъж има пояснение на написаното: „ Чувствах, че в случай че съм направила нещо неправилно, би трябвало да съм толкоз ужасяващ и злобен човек, че съм направила някои неточности и не съм схванала “.

Майърс попитал: „ Защо си помислила, че може да не си задоволително добра? “

Подсъдимата дала отговор: „ Защото това беше внушението от самото начало... че съм била отстранена от отдела, че съм направила нещо неправилно. Това беше, което ми беше натяквано ".

В друга записка Летби била написала: „ Аз съм ужасяващ човек. Плащам всеки ден за това ".

А обяснението било: „ По това време в действителност се усещах, че би трябвало да съм била ужасна – да съм правила неточности. Беше ми отнета работата, която обичах и бях упрекнат в неща, които просто не съм направила ".

На съда била показана фотография на леглото на Летби в дома й в Честър, което било с завивка, на която пишело: Сладки сънища.

В края на възглавницата на леглото са подредени четири пухкави играчки - Мечо Пух, Йори, заек и светлокафяво плюшено мече.

Майърс видя, че някой би трябвало да е оправил леглото след ареста й и допусна, че това евентуално е татко й. „ Да “, отвърнала Летби.

Обвиняемата изглеждала все по-разтревожена, до момента в който юристът й разглеждал фотосите. На моменти тя плачела. Г-н Майърс се опитал да я успокои, като споделил: „ Ще направя това допустимо най-бързо, мис Летби “.

Летби имала две котки. Когато здравното досие на една от тях се появила на монитора пред нея, Летби за миг се поколебала, преди да изхлипа имената им: „ Тигър и Смудж “.

Една от бележките, показани на съда, съдържала текст от ария на Крейг Дейвид. Тя включвала репликата „ Любовта беше всичко, от което се нуждаехме “ и „ Времето ни разочарова “.

В бележките пишело още: „ Съжалявам, че нямахте късмет за живот, и скърбя за болката, която родителите ви би трябвало да изпитват всеки ден ".

„ Дадохме всичко от себе си, само че това не беше задоволително. Не знам дали доста хора ще си помислят за вас през днешния ден или който и да е ден, само че аз ще го направя. Винаги ще ви помня ", пишело още в дневника на злата здравна сестра.

Адвокатът попитал: „ Случвало ли ви се е да прехранвате бебе с желанието да го убиете? “

Летби е безапелационна: „ Не, в никакъв случай. “ Г-н Майърс траял: „ Правили ли сте в миналото това на бебе по някаква друга причина? “ „ Не “, споделила Летби.

Г-н Майерс попитал: „ Използвали ли сте в миналото инсулин с желанието да убиете бебе или да му навредите по някакъв различен метод? “ Летби още веднъж отрекла.

Летби от Херефорд траяла отхвърля убийството на седем бебета и опита за ликвидиране на други 10 сред юни 2015 година и юни 2016 година

Делото продължава.

Vesti. bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР