Медицината все още не е намерила лек за деменцията и

...
Медицината все още не е намерила лек за деменцията и
Коментари Харесай

Лекува ли се Алцхаймер с гледане на телевизия

Медицината към момента не е намерила лек за деменцията и заболяването на Алцхаймер , а напъните са ориентирани най-вече към предварителната защита и забавянето на развиването им. От хранене до спорт, през четене и други приятни занимания, има доста потребни препоръки, които учените дадоха в последните години.
 Каква е разликата сред деменция и Алцхаймер
Каква е разликата сред деменция и Алцхаймер

И има ли въобще прилики

Голяма част от проучванията в последно време пък са свързани с откриването на медикамент, който да отстранява образувалите се в мозъка токсични амилоидни плаки . Именно с тях се показва заболяването на Алцхаймер, а съществуването им унищожава невроните и опцията да споделят между тях, което води до нарушение на паметта да вземем за пример. Засега обаче сходно лекарство не е намерено.

Днес деменцията визира над 50 милиона души по целия свят , а се чака до 2050 година техният брой да се усили тройно. Тази прогноза демонстрира и острaта потребност от съответни способи, с които да се предотврати нейното реализиране.
 Снимка 480265

За да даде своя принос, неврологът от Масачузетския университет Ли-Хуей Цай си е сложила за цел да разбере дали и тв приемникът, пред който възрастните прекарват огромна част от времето си, може да обезпечи отбрана против неврологичните болести .

Според неврологията, мозъчната вълна е равномерен модел на електрическа интензивност, който се създава от група неврони, работещи дружно на една периодичност. Честотата на мозъчната вълна е обвързвана с разнообразни неврологични функционалности, сходно на радио- и телевизионните станции, които също излъчват на разнообразни честоти.

Когато сме съсредоточени, когато сътворяваме или връщаме мемоари в съзнанието си, в мозъка ни се следят така наречен гама талази, които са с периодичност от 30 до 100 Hz . Според проучвания от преди две десетилетия, пациентите с болест на Алцхаймер имат доста по-слаби гама талази. Затова и се допуска, че това е един от резултатите на болестта.
 Снимка 480263

За да научат повече за това събитие, аргументите и следствията, Цай и екипът й организират опит с мишки. Те употребяват правилата на оптогенетиката, която се занимава с потреблението на светлина за управление на активността на невроните .

В черепа на гризачите се слага дребен източник на светлина и се подтикват гама талази. В резултат на това се вижда доста понижаване на амилоидните плаки, както и на образуването на нови.

Наблюдава се и различен забавен резултат от светлинната стимулация на мозъка - доста бързо активизиране на специфичен вид кафези в мозъка (микроглия), които служат за ликвидиране от всички отрови и нездравословни субстанции , попаднали в него, включително и плаките. Смята се, че при пациентите с Алцхаймер, тези кафези не извършват своята функционалност, написа BBC.
 Снимка 480267

Така първото изобретение на учените е, че има връзка сред гама вълните и клетките, които " почистват " мозъка. Тяхната стимулация посредством опогенетика при хората обаче е прекомерно комплицирана, тъй като включва хирургия и генетична трансформация. Затова учените търсят по-лесен и безвреден метод за реализиране на същия или сходен резултат.

Провеждат втори опит с мишки, като този път ги подлагат на светлинно излъчване с периодичност 40Hz и звукови вибрации със същата периодичност за един час всеки ден . Ефектът, който се цели, е невроните в зрителната и слуховата системи да се синхронизират със светлината и звуците и да задействат талази на интензивност, които да се разпространят в мозъка. И тъкмо това се случва.

Подлагането на тон и светлина с идентична периодичност води до активиране на защитните кафези в мозъка и понижаване на плаките. А на процедура - мишките, подложени на този вид стимулация, съумяват по-лесно да излязат от лабиринт, в който са сложени, до момента в който другите се затрудняват от ден на ден с времето.

След сполучливите проби с гризачи, доктор Цай и екипът й стартират да ползват този вид терапия и с хора с болест на Алцхаймер - причина за 50% от случаите на деменция. Цели се проучване на дълготрайните изгоди от стимулирането на гама вълните в човешкия мозък .
 Снимка 480271

В Университета в Торонто също се организира сходен опит, като за задачата се употребява стол с вградени шест представителя, които провокират звукова стимулация и слаби трептения. Дори единствено след 30 минути в тези условия се вижда доста възстановяване на когнитивните функционалности на болните.

А занапред учените ще потвърдят дали и гледането на телевизия, което също е тип звукова и светлинна стимулация, също има резултат върху клетките в мозъка , невроните и връзките посред им. Но на този стадий те са обнадеждени, че резултатът може да не е същият, както в следена среда, само че още веднъж е на разположение.
 Флаваноидите, Алцхаймерът, деменцията и по какъв начин да си набираме потребните субстанции
Вино, шоколад и плодове против деменция

Превенцията е най-хубавото лекуване

Тепърва би трябвало да се открива идеалната периодичност на звуковите и светлинни талази, както точната дълготрайност на стимулацията. А когато има повече изясненост по въпроса, лекуването с този способ може да се случва и с помощта на особено създадени приложения за смарт телефон и таблет да вземем за пример.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР