Медицината си е медицина и винаги се е практикувала в

...
Медицината си е медицина и винаги се е практикувала в
Коментари Харесай

Д-р Теодор Лазаров, ОПЛ в ДКЦ II в Аспарухово: Здравната ни система е законно недофинансирана

" Медицината си е медицина и постоянно се е практикувала в другите времена като изкуство, и в това време е била по друг метод оценена като остойностяване на труда.

Безплатен труд- няма. "

Така стартира изявлението ми с доктор Теодор Лазаров, почитан и издирван общопрактикуващ доктор в ДКЦ II " Св. Иван Рилски " в Аспарухово.

Повод за диалогът ни стана репортаж по Националната телевизия, по която една майка се оплака, че поискали определна сума за здравна записка за опрощение на отсъствията на детето ѝ.

" Ние работим в България по правила и това са правила на по този начин наречения Национален рамков контракт. Основното предписание, което ние съблюдаваме във взаимоотношенията си с НЗОК това е пакета от действия, който институцията заплаща на нас- лекарите ", изясни доктор Лазаров.

И продължи:

" Там са разказани в детайли дейностите, които НЗОК заплаща, само че има и такива, които не заплаща. Задължението ни е да осведомяваме пациентите кои действия са платени и те да вземат своето осведомено решение, дали да употребяват такава услуга. Моят ценоразпис на тези действия и услуги е закачен на вратата на кабинета ми, на видно място, даже с цветна хартия. "

Дейностите, които са включени в този пакет, ние нямаме право да пожелаваме доплащане от пациентите. И те са ясно дефинирани в този рамков контракт. Всички тези действия, които са упоменати в този ценоразпис за доплащане, не са обезпечени от страната и не се заплащат от НЗОК. 

" Преди години бяхме регистрирани като свободни специалности, само че след 2010 година към този момент за положително или за неприятно сме търговски сдружения и всяко едно такова сдружение има право да образува собствен ценоразпис. Тоест, всяка една активност, която не се поема от НЗОК, ние имаме право да определим цена, по иградени критерии. "

По думите на общопрактикуващия доктор, такива действия като издаване на здравно удостоверение, здравна брошура, издаване на болничен лист и здравна записка за опрощение на отсъствията на дете, което е боледувало, не се доплащат от НЗОК и действително правенето на тези документи и всички действия, съпътстващи издаването им, остава за сметка на лекарят, който ги издава. Затова те се доплащат от пациента по открит ценоразпис, който се утвърждава от лечебното заведение и експертите и лекарите, които работят в него.

Накратко: Услугите, които не заплаща НЗОК на лекарите, се доплащат от пациента.

Стана ясно още, че цената на издадена здравна записка за опрощение на отсъствия, може да бъде друга и лекарите имат законното право да решат каква ще бъде тя. Както и всички снабдители на разнообразни услуги, по този начин и медиците, които не по тяхно предпочитание са търговски сдружения, съгласно закона, имат правото да дефинират цените на тези действия. И те са разнообразни в другите градове и болнични заведения.

Проверка на ДНЕС+ откри, че множеството лекари във Варна са оценили здравната записка на цена сред 3 и 5 лева, като 3 лева е в дребните обитаеми места. 

" За положително или за неприятно, някой, който е оформял пакета с действия, не се е сетил да прибави и издаването на здравна записка, както и обработката на болничните листи и изпращането им в Национален осигурителен институт. Затова и болничните листове се доплащат по открития ценоразпис.

Тоест, самото издаване на болничния лист е очакван в пакета услуги, само че самото изпращане на документа в Национален осигурителен институт с електронен автограф и всичко останало предстои на доплащане. И това е изцяло законно.

Д-р Лазаров обърна внимание и на схемата за здравно обезпечаване в България. Според него би трябвало да има промени в закона.

Служителите от държавния уред, според Закона за здравното обезпечаване, съгласно него това е " законно недофинансиране ", което той назова " безспорен парадокс ".

" В този закон е написано, че здравните осигуровки на държавни чиновници, пенсионери, деца, Министерство на вътрешните работи, Министерство на защитата се поемат от страната. Тоест, всички тези категории не заплащат нищо. И очевидно страната е заложила този капан на здравната система, защото действително тя не внася осигуровки в размера, който примерно внасят самоосигуряващите се лица. Сумата, която страната внася е по-малка от това, което внася лице, което се самоосигурява. "

Той акцентира, че преди към три месеца е предложил среща с депутатът доцент Медиха Хамза, с която е разискван този проблем и следва да бъде инициирана такава сказка с депутати от Варна, а задачата е, тази законова несправледливост да бъде изменена и в здравното обезпечаване да бъде спряно това недофинансиране. Д-р Лазаров бе безапелационен, че това може да бъде променено със подобаващи законови промени.

В обществените мрежи постоянно се разяснява тематиката със заплащането на извинителните бележки за учениците, които съгласно страната би трябвало да се доплащат от пациентите. На фокус са лекарите, които пък от своя страна, за нефинансирани за доста действия, които правят.

" Тази система е законно недофинансирана ", приключи доктор Теодор Лазаров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР