Медицината е претърпяла изключителен подем от древността до днес. Тя

...
Медицината е претърпяла изключителен подем от древността до днес. Тя
Коментари Харесай

6 ужасяващи медицински практики от миналото

Медицината е претърпяла извънреден напредък от древността до през днешния ден. Тя е една от науките, които продължава да търпи непрестанно развиване и да способства за здравето и дълголетието на човечеството с многочислените си открития и софтуерен напредък.



Имайки поради обстоятелството, че в предишното една от най-често срещаните смъртности била тази измежду децата, а продължителността на живота едвам стигала до 30 или 40 години, то актуалният човек умерено може да се назова същински късметлия. На фона на целия този напредък за какво да не заключим, че след 50 или 100 години междинната дълготрайност на човешкия живот може да надмине даже и 150 години.

Трябва да знаем обаче, че през всичките тези десетилетия, епохи и хилядолетия на научни открития, в които индивидът е търсел лек за заболяванията, лекарите е трябвало да се задоволяват с оборудването и информацията, с които са разполагали. Това прави доста медицински способи от древността да наподобяват в очите на актуалните хора много необичайно, неуместно и даже неуместно. По-долу стопираме вниманието ви върху шест от тях:



1. Кръвопускане за понижаване на вътрешното налягане

Кръвопускането съществува от над 3000 години. Заболявания като тресчица постоянно се обяснявали с " прекалено много кръв ", по тази причина се налагало кръвопускане, с цел да се възвърне естественото равновесие в организма. Обикновено лекарите избирали леснодостъпна вена и разрешавали на болния да " пусне " малко кръв в съд. Има сведения, че даже Джордж Вашингтон е бил лекуван с кръвопускане, което съгласно историците евентуално е асъдействало за гибелта му. Лекарите са спрели да практикуват този способ едвам през последните няколко века. По-късно някои лекари избирали пиявици, с цел да свършат мръсната работа вместо тях, като оставяли пиявиците върху кожата на пациента, с цел да изсмукват постепенно кръвта му през кожата. 

Всъщност лекуването на организма с живи пиявици е известно на човечеството от хилядолетия, публикувано е в целия свят – и в племенните култури, в висшето общество на Европа и Америка. За доста дълъг интервал от време то е било считано за панацея и всички вероятни неразположения са лекувани с пиявици. Тогава се е употребило повече за кръвопускане, тъй като предшествениците ни открили, че за разлика от кръвопускането със скалпел, раните от пиявици не е инфектират. Модерната просвета се интересува повече от наличието на слюнката на пиявиците и методът е оправдан. От Клеопатра до Деми Мур пиявиците са и потвърдени в борбата за безконечна хубост.



2. Сурово телешко месо и тор от язовец при бяс

Римските лекари вярвали, че суровото телешко месо и тор от язовец лекуват бяс. Ако човек е ухапан от лудо животно, лекарят увивал раната в сурово телешко месо и хранел пациента със примес от свинска мехлем и вар. Като допълнение към лекуването те карали пациента да я промие със особено лекарство, приготвено от варена язовска тор и вино, с цел да прочисти организма си. Само си представете какво безумство!

3. Течен живак за венерически заболявания (и безконечен живот!)

В днешно време знаем какъв брой рисков е течният живак за здравето ни. За страдание нашите предшественици не са били толкоз осведомени. Древните лекари в Гърция, Персия и Китай нямали визия какъв брой рисков е течният живак за здравето. Напротив, те даже вярвали, че той е лек за разнообразни заболявания. Древните китайци да вземем за пример били толкоз уверени в магическите му качества, че твърдели, че несъмнено количество от него може да ви накара да ходите по вода и да живеете постоянно.

Най-популярната приложимост на течния живак обаче е била при лекуването на венерически заболявания като сифилис. Тъй като живакът е бил сполучлив при лекуването на тези инфекции заради свойствата си на тежък метал, малко на брой са забелязвали смъртоносните странични резултати на лекуването до XX век. В последна сметка умирали, откакто консумирали огромен брой живачни хапчета. Едни издъхвали след увреждане на бъбреците и черния дроб,, а други развили рак на по-късен стадий от живота си.



4. Обтривки с изпражнения при кожни болести

Древноегипетските лекари са употребявали човешки и скотски изпражнения, с цел да вършат балсами и мехлеми за лекуване на местни болести и пострадвания. Някои експерти употребявали изпражненията на кучета, газели и даже на мухи, с цел да създават мас за характерни болести, в това число за прогонване на неприятни духове. 

5. Смути от трупове за облекчение на болката

В антични времена на хората, които са идвали с главоболие или стомашни болки, може да е била предписвана течна примес от човешка кръв, кости и даже плът, която да пият. В последна сметка на избрани елементи от тялото е било приписвано лечението на характерни болести, като да вземем за пример кръвта на паднали гладиатори - за лекуване на епилепсия.

През XII в. от натрошени мумифицирани остатъци, откраднати от Египет, се правел " прахуляк за мумии ", който се употребявал за основаване на разнообразни медикаменти. Лекарствата от трупове станали толкоз публикувани, че някои форми се употребявали даже за развлекателни цели или за превантивна медицина. Най-разпространеният образец за това е " Кралската капка ", която съставлява алкохолна напитка, съдържаща натрошени части от човешки череп. 



6. Сярна запарка за лекуване на неплодородие

В Древна Гърция лекарите са вярвали, че матката е без значение рационално създание, което може да се движи из тялото. Ако дамите не успокоявали матката, като я дарявали с деца в ранна възраст, тя можела да възнегодува и да напусне законното си място в долната част на корема. Това би довело до неплодородие и вероятно до по-сериозни положения, като припадъци или задушаване. За да лекуват това неплодородие, лекарите считали, че би трябвало да побутнат матката на вярното ѝ място в долната част на корема. Първоначално те употребявали нежни процедури, с цел да върнат матката на вярното място, като топли вани и разтривки на корема.

Ако това се окажело неефективно, се пристъпвало към по-драстични процедури, като да вземем за пример опушване на главата на пациента със сяра и разтриване на бедрата му със сладникави аромати. Те вярвали, че матката ще се придвижи назад надолу на вярното място, като избяга от неприятната миризма на сяра в горната част на тялото, с цел да избра сладката миризма на бедрата на пациента.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР