Медици от Университетската болница Лозенец излязоха на протест в знак

...
Медици от Университетската болница Лозенец излязоха на протест в знак
Коментари Харесай

Медици от УМБАЛ Лозенец излязоха на протест

Медици от Университетската болница " Лозенец " излязоха на митинг в символ на противоречие с концепцията на здравното министерство лечебното заведение краткотрайно да бъде преобразувано в Национална педиатрична болница.

" Националната педиатрия не може да се обитава в болница " Лозенец ", тъй като тя не е проектирана за това и не може да извършва функционалностите на детска болница. Включително и писмено не е допустимо ", съобщи доктор Христо Стоянов, шеф на Спешния център.

Болницата е акредитирана за образование на студентите по медицина към Софийския университет, а при смяна евентуално ще се наложи нова акредитация. Ако двете сдружения се слеят, ще са нужни нови контракти с НЗОК, счита доктор Стоянов. Медиците желаят изясненост за бъдещето на лечебното заведение. По думите им от 6 месеца не престават неяснотите към бъдещето на " Лозенец ", а това принуждава лекари да напущат.

Дворът на " Лозенец " е най-подходящ за изграждане на детската болница, съобщи на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров. Той разясни, че дворът е над 160 дка и се намира в Южния парк. По думите му градежът е заложен в Плана за възобновяване и резистентност и в него е включено и слагането на този терен на първия на Балканите протонен ускорител (апаратура за лекуване на онкоболни деца и възрастни). Болницата е включена в проекта за въздушна незабавна помощ с хеликоптерна площадка, разяснява Кацаров.

По думите му построяването ѝ ще отнеме 5 или повече години, по тази причина е решено да бъде направена метаморфоза и пациентите на Специализираната детска болница " Проф. Иван Митев " да се лекуват в " Лозенец ".

Правителствената болница е записана с 283 кревати, като м.г. те са понижени на 183 с приложимост 80%. По думите на Кацаров лечебното заведение ще остане многопрофилно и в никакъв случай не е въображаемо да се приключва университетския му темперамент.

" Всичко това предстои на разбор. Минимум 5-6 месеца ще отнеме преместването ", сподели Кацаров. Той добави, че има проблем със Съвета на шефовете на Правителствената болница, който работел извънредно неприятно, а това се отразявало и на финансовия резултат. По думите на Кацаров там имало и най-вече лекари и сестри.

В края на 2018 година, по времето на здравния министър Кирил Ананиев, Правителствената болница отново беше спрягана за Национална педиатрия. След това последното държавно управление на ГЕРБ мина към разновидността за детската болница да се употребява стартираният преди повече от 40 години градеж в двора на Александровска болница. Конструкцията обаче е негодна и прекомерно остаряла. Сградата не съществува в устройствения план от 2011 година, разяснява през вчерашния ден Стойчо Кацаров. От години в региона на държавната болница има хеликоптерна площадка.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР