Медици от МБАЛ Св. Пантелеймон" в Ямбол излизат на протест.

...
Медици от МБАЛ Св. Пантелеймон" в Ямбол излизат на протест.
Коментари Харесай

Д-р Димитър Рунков: Как се спира конкурс за директор след вразумяване на кандидат

Медици от МБАЛ Св. Пантелеймон " в Ямбол излизат на митинг. Поводът е подадената оставка на досегашния шеф на лечебното заведение доктор Димитър Рунков, откакто в два следващи състезанието за управление на болничното заведение такова не e определено.

След втория доктор Рунков свика конференция, на която разгласи, че подава оставка и считано от 21 юни няма да подписва различен документ с изключение на заплатите на личния състав.

Той съобщи, че това, което се случва с болничното заведение е "геноцид по отношение на опазването на здравето в региона ".

По време на срещата с публицисти шефът в оставка направи самобитен доклад на свършеното под негово управление. По думите му за месеците на пандемия през ямболската болница са минали близо 1400 пациенти с ковид. Задействан е залежавал 40 години план за нов болничен корпус, по който са издействани три транша за финансиране.

До момента изразходените средства са 3,064 млн. лева "под непоколебим инвеститорски надзор ". Предвижда се да бъдат построени три блока, единият от които ще обитава инфекциозно поделение и тубдиспансер. Д-р Рунков разгласи, че към този план има апетити и по думите му "всеки мисли, че може нещо да вземе ".

Той разяснява и двата състезанието за управление на болничното заведение, които са извършени до момента. При първия претендентите са двама, само че е преустановен "заради вразумяването на един от тях ", както се изразил тогавашния зам.-министър на опазването на здравето Бойко Пенков.

С идването на служебното държавно управление на власт се организира втори конкурс. Тогава управническата идея на доктор Рунков е утвърдена, само че на устния изпит ръководителят на комисията (един от зам.-министрите по опазване на здравето, който шефът в оставка не назовава) дава да се разбере, че съдовият хирург "не е техният човек ". Според доктор Рунков в това решение има интервенция от лидера на листата на Българска социалистическа партия (Кристиан Вигенин, бел. ред.), който оповестил в града, че търсят човек за шеф на болничното заведение. Рунков е бил извикан на среща с регионалния шеф. "Каза ми, надали не, "ти си нашият човек, целувай ръка ", разяснява диалога хирургът.

"Къде бяха тези хора, когато измъкнахме 1400 индивида по време на пандемията? Няма пандемия и мишките излязоха ", разяснява подалият оставка шеф.

В негова поддръжка, работещите в болничното заведение написаха отворено писмо до институциите, а през днешния ден излизат на митинг.

Протестиращите акцентират, че въпреки доктор Рунков да е поел болничното заведение в разгара на Коронавирус рецесията, той е съумял успял да притегли нови лекари и сестри, закупена е била инсталация и втори скенер, което е разрешило да се разделят пациентите с Коронавирус от останалите. Повишени са били и възнагражденията на работещите в болничното заведение.

"И при трите талази на пандемията Ямбол беше в алената зона по заболеваемост. Въпреки големия напор от инфектирани заболели в болничното заведение имаше извънредно добра организация, което в такава обстановка избавя живота. Към микробиологичната лаборатория се откри лаборатория за бързи и PCR проби за COVID-19, което спомогна неимоверно за идентифицирането на болните. На личния състав постоянно бяха обезпечавани качествени ЛПС, даже в моментите на недостиг в цялата страна. В моментите, в които имаше дефицит на личен състав в Коронавирус отделенията, доктор Рунков персонално поемаше наряди там, без за миг да изостави и другите си отговорности ", споделят от болничното заведение и упорстват той да остане на поста изпълнителен шеф на лечебното заведение и планът по завършването на новия болничен комплекс да бъде удължен под негово управление.

В поддръжка на доктор Рунков се разгласи и кметът на Ямбол Валентин Ревански, съгласно който досегашния шеф е "най-подходящият претендент за позитивното развиване на опазването на здравето в град Ямбол ". В свое писмо до служебния здравен министър той акцентира, че по време на неговото управление са осъществени доста позитивни промени и оптимизации в ямболската болница. Има поддръжката на сътрудниците си и на останалия личен състав в здравното заведение.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР