Медици от болницата в Белоградчик излязоха на протест днес заради

...
Медици от болницата в Белоградчик излязоха на протест днес заради
Коментари Харесай

В Белоградчик медици излязоха на протест срещу закриването на болницата. Кметът: Протестът е политически

Медици от болничното заведение в Белоградчик излязоха на митинг през днешния ден поради наложения запор на лечебното заведение и опасността от неговото закриване. Припомняме, че сметките на лечебното заведение са запорирани, а заемодател е изпратил призовка за наложително осъществяване, за осъществяване на списък, оценка и изземване на здравна инсталация, техника и леглови фонд на болничното заведение поради дължими над 311 хиляди лева, с които тя не разполага.

„ Задълженията от над 300 000 лева се натрупваха последователно в продължение на 15 години, само че най-належащо е да стартират да се изплащат отговорностите на болничната аптека. Това сподели пред bTV един от най-дълго работещите в белоградчишката болница лекари доктор Жоро Николов. Лекарите допълниха, че от две години не са получавали заплати, само че всеки месец получават задатък.

Председателят на Общинския съвет в града Боян Минков напомни, че общинските съветници, като принципал на болничното заведение, са взели преди две години решение всяка година да й превеждат по 300 000 лева „ С тях трябваше да бъдат покрити освен тези 300 000 лева, поради които е натрапен запор, само че и останалите 1 млн. лева, които се дължат за заплати. Кметът обаче отхвърли да извърши решението на Общинския съвет и се стигна до това състояние. Пари има за болничното заведение, няма предпочитание от страна на кмета да ги даде “, сподели той.

Кметът на Белоградчик Борис Николов пък съобщи, че свободни налични средства в общинския бюджет няма. „ Общината не може да заплаща настоящи разноски на болничното заведение, можем да превеждаме пари единствено за финансови вложения. Протестът е политически. Целта не е да се избави болничното заведение, а да бъде ударен кметът “, безапелационен беше Николов. Той добави, че болничното заведение в този момент обслужвала едвам 15 000 евентуални пациента и при този метод на финансиране, който е заложен в законодателството ни, няма по какъв начин да оцелее.

Николов сподели още, че ще предложи с финансови средства да бъде решен казуса, само че бил уверен, че общинските съветници няма да го одобряват. Боян Минков обаче опонира, че това е било решението, което съветниците са дали своят вот преди две години и кметът е отказал да извърши.

Пред Bulgaria ON AIR Минков посочи, че на днешното съвещание на Общинския съвет още веднъж ще бъде гласоподава решение, с което кметът Николов да бъде длъжен да преведе 300 000 лева на болничното заведение.

Той заяви още, че е открит вложител в региона, от чиито налози в общината ще влизат по 1,3 млн. лева годишно. От тези средства Общинският съвет предлага да бъде обезпечена болничното заведение. За 2021 година и 2022 година налозите на вложителя са били 300 хиляди лв., към този момент са на стойност 1,3 млн. лева

„ Болницата обслужва към 20 хиляди души в 4 общини и е със 150-годишна история. Болница постоянно е имало в Белоградчик, има и декларирам изрично, че ще има. Надявам се след днешното решение компанията да прояви разсъдък и да освободи болничното заведение от запорите. Ще заложим средствата в бюджета, кметът би трябвало да се съобрази с нашето решение. Пари в общината има, би трябвало воля от кмета да ги преведе на болничното заведение ", изясни Минков.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР