Медикаментозни фуражи ще могат да се произвеждат само от ветеринарни

...
Медикаментозни фуражи ще могат да се произвеждат само от ветеринарни
Коментари Харесай

Медикаментозни фуражи ще могат да се произвеждат само от ветеринарни лекарствени продукти, разрешени от законодателството, прие парламентът на първо четене

Медикаментозни фуражи ще могат да се създават единствено от ветеринарни лекарствени артикули, позволени от законодателството в региона на ветеринарните лекарствени артикули, одобри на първо четене Народното събрание с промени в Закона за фуражите, импортирани от Министерския съвет. 

„ За “ бяха 97 народни представители, един – „ срещу “, 12 се въздържаха.

В плана се дефинират правила за одобрение на оператори във фуражния бранш и правила, които е належащо те да съблюдават, с цел да създават медикаментозни фуражи. 

С гласуваните промени се вкарва система за събиране и неутрализиране на неизползваните междинни артикули и медикаментозни фуражи или на такива с изминал период на валидност. Организацията и осъществяването на тази активност е на производителя или съответния търговец, като върху опаковката на медикаментозния фураж следва да има посочен безвъзмезден телефонен номер и място, където се събират неизползваните фуражи и междинни артикули за тяхното произвеждане. Предвижда се тези данни да бъдат обществено налични на електронната страница на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).

Въвежда се условие ветеринарната рецепта да е издадена единствено от ветеринарен доктор, след осъществен обзор на здравословното положение на животните. Има и възбрана за реклама на медикаментозни фуражи и за превантивна приложимост на антибиотици в тях.

Предвидено е в обсега на закона да бъде включена регистрацията на обектите, в които се прави търговия на дребно с храни за животни, които не се отглеждат за произвеждане на храни.

БАБХ да упражнява надзор върху междинните артикули за производството на медикаментозни фуражи, върху сходството на фуражите, предопределени за характерни хранителни цели, върху фуражните първични материали в комбинирани фуражи за животни, върху производството и търговията на едро и дребно с храни за животни, които не се отглеждат за произвеждане на храни, записаха депутатите. БАБХ е избрана за умело звено за контакт, обслужващо Мрежата за административна помощ и съдействие и Мрежата за битка с измамите с храни.

В обсега на закона е включено и сформиране на лист на предназначенията на фуражите за характерни хранителни цели. Прецизиран е текстът, засягащ пакетирането и етикетирането на фуражи, предопределени за характерни хранителни цели при тяхното стартиране на пазара.

Предвидени са и съответните наказания за нарушавания.

С преходните и заключителните разпореждания се вършат промени в Закона за ветеринарномедицинската активност, с които от неговия обсег се изключва процедурата за регистрация на обектите за търговия на дребно на храни за домашни любимци. 

Понеже предходната седмица приехте практиката да променяте Конституцията през други закони, занапред декларирам, че сред двете четения ще създадем предложение през Закона за фуражите България от парламентарна да стане президентска република и основният прокурор да се избира директно от народа, разгласи ръководителят на парламентарната група на „ ИТН “ Тошко Йорданов.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР