Медиите в България да не превръщат темата с тестването на

...
Медиите в България да не превръщат темата с тестването на
Коментари Харесай

Националната мрежа за децата призова медиите да популяризират мерките, не да разделят обществото


Медиите в България да не трансформират тематиката с тестването на ученицете в спор „ за “ или „ срещу “. А да разяснят в детайли по какъв начин тъкмо ще става това, както и да поддържат напъните на Министерство на здравеопазването и на МОН за връщането на децата към присъствено образование в безвредна среда. За това приканиха от Националната мрежа за децата в свое послание към медиите.

Публикуваме цялостната позиция на НМД:

Уважаеми сътрудници,

През миналите 24 часа получихме опцията необятно да разясним за какво поддържаме напъните – въпреки и закъснели – на Министерството на здравеопазванетои Министерството на образованието и науката да основат условия за безвредно продължение на образователния развой.

Безкрайно сме ви признателни за това и високо оценяваме дадената естрада.

Виждаме обаче, че общественият диалог още веднъж се плъзга по разказа „ за или срещу “ избрани ограничения – в тази ситуация – тестване на деца.

Използваме интензивния си контакт с вас и високия интерес към тематиката, с цел да ви призовем да не спомагате за поляризиране на публичното мнение и разделяне сред подкрепящи и отхвърлящи. Ние разбираме и почитаме паниките на всички родители – в това число тези, които не желаят да тестват себе си, да се имунизират или да съблюдават каквито и да било ограничения; които се тормозят дали тестването не би навредило на децата им. В голямата си част тези страхове са инспирирани и подклаждани от умишлена злонамерена дезинформация.

Смятаме, че виновната роля на всички обществени играчи – както политици и ръководещи, по този начин и цивилен организации, и медии – е да дадем на съмняващите се всички достоверни, учредени на просвета и потвърдени в международната процедура отговори. Ние, доста повече от останалите жители, сме длъжни да разпознаваме пропагандата, и да й противодействаме в името на общото ни благоденствие. От обществените представители, в това число медийни, се чака да помогнем на хората да преодолеят страховете си и да се включат в общото изпитание за справяне с пандемичната рецесия, без което всички ние сме обречени на доста по-тежки и по-продължителни във времето последици.

Уважаеми сътрудници,

През последното денонощие формалната статистика е отчела 243 смъртни случая, породени от COVID-19. Тази статистика обаче не вижда хората, които не съумяват да получат здравна помощ, поради претрупаните и изнемогващи болници; не вижда децата, изолирани за следващ път от приятелите си и сложени в голям дълготраен риск за тяхното физическо и психологично здраве, за тяхното обучение и благоденствие.

Обръщаме се с молба към вас да подкрепите основаването на публично единодушие, че всеки от нас би трябвало да отстъпи по малко от персоналния си комфорт, с цел да можем дружно да излезем по-леко от рецесията.Вярваме, че българските медии могат да бъдат крайъгълния камък за превъзмогване на безнадеждността, в която изпадаме, и да дадат нов подтик на мотивацията ни да се държим съпричастно и отговорно и един към различен.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР