Медии разкриха, че стотици хора са пътували в Европа от

...
Медии разкриха, че стотици хора са пътували в Европа от
Коментари Харесай

Скандал за трафик на хора в Европа с турски служебни паспорт...

Медии разкриха, че стотици хора са пътували в Европа от Турция със служебни „ сиви паспорти “, предоставени от няколко общини и множеството от тях не са се завърнали назад в страната.

Миналата седмица в турската преса бе обявено, че 43 души са посетили Германия за „ екологично образование “ със сиви паспорти, издадени със съдействието на община Йешилюрт в провинция Малатия в източна Турция, само че по-късно не са се върнали.

" Сиви паспорти " са служебни задгранични паспорти издавани от Турция на жители които отиват в чужбина по държавни планове, като за тях не се изисква Шенгенска виза, при пътешестване в Европа.

Турското министерство на вътрешните работи приключи краткотрайно разрешението на общините да издават сиви паспорти, като е стартирано следствие по случая.

Тази седмица медиите изнесоха обстоятелства, за сходен трафик на хора, станал и през няколко други общини, сочейки към незаконна мрежа.

На 19 април турското Министерство на вътрешните работи съобщи, че са стартирани следствия в шест общини в Турция по случаите на трафик на хора, показани като фолклорни танцови организации, културни ваканции или юношески организации.

Журналистът на Хабертюрк Севилай Йълман разгласи, че „ стотици други хора “ са нелегално отведени в Европа от турските области Ербаа в Токат, Тушба във Ван, Йълдъръм в Бурса и други Йълман също показа свързани документи по отношение на сивата паспортна скица.
„ Моите източници настояват, че измерението на тази скандална организация, която употребява стратегия за образование на тематика „ Околна среда “, е по-голямо, в сравнение с се счита и по този метод над 1000 души са изведени в чужбина до момента. “

Във втора публикация Йълман цитира човек, който е отпътувал по тази скица в Германия и споделя, че трафикантите са им лишили сивите паспорти, когато са пристигнали там.

Ремзи Буданчър от новинарския уебсайт " Артъ Герчек ", основан в Кьолн, разгласява свидетелствата на двама души, трансферирани контрабандно от Турция до Хановер. Единият мъж, сподели, че е платил 6000 евро на каналджии, с цел да заминат за Германия, като са пътували през януари 2020 година с рейс. „ С нас имаше и други хора. Те раздадоха сивите паспорти, издадени на наши имена. Пътуването ни продължи една седмица с рейс от Бингьол през Истанбул. Не се сблъскахме с проблеми по границите “, сподели той. " Разбира се, бяхме научили наизуст какво да кажем. Отиваме в Германия в границите на плана обвързван с околната среда. Ще се образоваме 10 дни”. Свидетелят сподели още, че те са подкупили граничари в Унгария.
Втори човек, който приказва пред публицистите, сподели, че е имало хора от разнообразни провинции, които са се включили към тях, всички с такива паспорти.

Опозиционния турски вестник " Сьозджу ", написа, че абсурдът се е популяризирал и в Германия. Вестникът оповестява, че прокуратурата в Хановер е почнала следствие против уредници на схемата по трансфер на хора от Турция. Въпросът е импортиран в дневния ред на Народното събрание в Долна Саксония и Бавария.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР