Медии и спасение“ е темата на 17-ата Световна среща на

...
Медии и спасение“ е темата на 17-ата Световна среща на
Коментари Харесай

Българските медии на световна среща в Израел

„ Медии и избавление “ е тематиката на 17-ата Световна среща на българските медии, проведена от Българската телеграфна организация (БТА). Тя ще се състои от 1 до 3 ноември в Йерусалим и Тел Авив, Държавата Израел, в навечерието на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи.

Тази година във форума ще вземат участие представители на повече от 20 български медии в чужбина.

Срещата ще стартира в Деня на националните будители с молитва на Божи гроб. На идващия ден приветствия към участниците ще насочат вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, министърът на културата в служебното държавно управление Велислав Минеков, министърът на туризма Илин Димитров, посланикът на България в Израел Румяна Бъчварова и ръководителят на Делегацията на Европейския съюз в Израел Димитър Цанчев. Началото на срещата ще бъде обещано от генералния шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев.

В навечерието на 17-ата медийна среща – през днешния ден от 17:00 часа, ще бъде открита галерия „ Българските медии по света “ в зала „ Максим “ на Българска телеграфна агенция в София. Експозицията включва и фотоси от авторската галерия на мултимедийния кореспондент на bTV Ладислав Цветков в границите на отбелязването на 30-ата годишнина от възобновяване на дипломатическите връзки сред Израел и България.

Програмата на форума включва три панела, два от които в Йерусалим на 2 ноември и един – в Тел Авив на идващия ден.

Модератор на първия панел на тематика „ Медии и избавление на индивида “ е Георги Лозанов – шеф на Дирекция „ ЛИК “ в Българска телеграфна агенция, културолог, специалист по медии и публицистика. Във фокуса на полемиката ще бъдат безконечните полезности в медиите. В нея ще вземат участие Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, ръководителят на Централния израилтянски нравствен съвет Максим Делчев, някогашният министър на външните работи и специфичен координатор на Организация на обединените нации за Близкоизточния кротичък развой Николай Младенов – сега общоприет шеф на дипломатическата академия „ Ануар Гаргаш “ (Обединени арабски емирства). В панела ще се включат още Светла Кьосева – основен редактор на българо-унгарското списание за просвета и публичен живот „ Хемус “, и Eвгени Веселинов – основен редактор на BulgariCA – онлайн издание за българите в Калифорния, Съединени американски щати.

Домакин на втория панел „ Медии и спасението им в света на интернет “ е израелската осведомителна организация – Tazpit Press Service (ТПС). В рамките на полемиката изпълнителният шеф на ТПС Амоц Еял ще изнесе лекция „ Израел в интернационалните медии “. В панела ще се включат Ронен Мигдал – създател на израелската платформа „ PayPerLens “, Ифа Сегал от Международен юридически конгрес, и Итай Рувени – шеф „ Комуникации “ на неправителствената организация „ Монитор “.

Третият панел е на тематика „ Медиите и спасението на българските евреи “. Модератор ще е Михайлина Павлова – основен редактор на вестник „ Еврейски новини “. В полемиката се планува да вземат участие историкът проф. Михаел Бар-Зоар, Ели Анави – ръководител на районната организация на евреите “Шалом ” в София и заместник-председател на Организацията на евреите в България „ Шалом “, Виктор Меламед – шеф на българския офис на Американския еврейски комитет, доцент Иво Инджов от Великотърновския университет „ Св.св. Кирил и Методий “ – създател на проучването „ Контролираният щемпел в България и „ еврейският въпрос “ (1940-1944) “.

В рамките на 17-ата Световна среща на българските медии в Йерусалим е планувано посещаване на Световния център за възпоменание на Холокоста „ Яд Вашем “. Мемориалният комплекс е основан със закон, признат от Кнесета (парламента) на Израел на 19 август 1953 година, с цел да се отдаде респект на близо шестте милиона евреи, убити по време на Втората международна война (1939-1945).

Пред входа на центъра е построена Алея на праведниците, в която са изписани имената на хора, които имат персонален принос за спасяването на евреи по време на Втората международна война. Понастоящем там са записани имената на 20 българи. Те са удостоени от центъра „ Яд Вашем “ със званието „ праведник на народите на света “. Първият български праведник е хлебарят от София Рубин Димитров, по прякор Бичко. Сред останалите българи са екзарх Стефан I, патриарх Кирил, политикът и държавник Димитър Пешев, както и кюстендилци с принос за спасяването на българските евреи.

Програмата включва и посещаване на Американския еврейски комитет (АЕК) в Израел и среща с шефа на организацията там Авитал Лейбович, ден след предварителните парламентарни избори в страната.

На идващия ден, 3 ноември, е планувано поклонение и поднасяне на венци и цветя на Паметника на спасението в Тел Авив. Слово ще произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова, посланикът на България в Израел Румяна Бъчварова и Ино Ицхак – ръководител на Организацията на българските евреи в Израел „ Ехуд Олей България “.

По традиция най-после на медийната среща Националният дарителски фонд „ 13 века България “ с изпълнителен шеф Слава Иванова ще връчи за девети път премията за принос в разпространяването на българската просвета от българоезична медия в чужбина.

Наградата е оповестена и присъдена за първи път по време на Деветата Световна среща на българските медии (13-18 октомври 2013 година, София, Пловдив и Велико Търново). Първият притежател е Светла Кьосева от списание „ Хемус “ в Унгария. Следващи лауреати са Мария Захариева от сп. „ Българи “ в Чехия – през 2014 година, Дора Костова, която 26 години издава вестник „ Роден край “ в Украйна – 2015 година, Даниела Горчева, издател на сп. „ Диалог “ в Нидерландия – 2016 година, Максим Божилов, който близо 20 години издава вестник и поддържа радио стратегия „ Български хоризонти “ в Канада – 2017 година, Димитър Ганчев от българската стратегия на радио „ Ватикана “ – 2018 година, и „ БГ Войс “ – Чикаго, Съединени американски щати, през 2019 година Миналата година оценката получи основният редактор на списание „ Роден глас “ – Чехия, Камелия Илиева, тогава изданието честваше 50-годишен празник.

Първата Световна среща на българските медии се организира в София от 23 до 25 май 2005 година по самодейност на Българската телеграфна организация. Целта е България да научи повече за българските медии в чужбина и за действителните проблеми на българските общности там. Година по-късно медийният конгрес се организира в Чигаго, Съединени американски щати, следват срещи в Рим, Мадрид, Виена, Хага и Хилверсум, Букурещ, Босилеград и Цариброд, Атина, Прага, Кишинев, Скопие. След спиране през 2020 година поради пандемията от ковид, предходната година представители на българските медии по света се събраха на среща в Рилския манастир и Кюстендил.

Световната среща на българските медии се организира в партньорство с „ Аурубис България “, Пощенска банка и компания „ Димитър Маджаров-2 “.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР