Медея“ е третата оперна премиера за този сезон след Амадис

...
Медея“ е третата оперна премиера за този сезон след Амадис
Коментари Харесай

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

„ Медея “ е третата оперна премиера за този сезон след „ Амадис Галски “ на Хендел и „ Мадам Бътерфлай “ на Пучини. Подготвя се от подбран италиански екип: диригент е Франческо Роза, режисьор е Марко Гандини, сценограф – Андреа Токио, а за костюмите се грижи Марио Диче.

Още в края на предишния сезон се състоя първата среща на постановъчния екип със солистите. През есента в ателиетата на Националната опера дойдоха създателите на костюмите и на декора, с цел да стартира подготовката за тази огромна продукция, която обогатява репертоара на Софийската опера и балет с едно от най-трудните оперни заглавия.

История на Медея

Историята на митичната вълшебница Медея, претворена в музика от Луиджи Керубини, е по либретото на Франсоа-Беноа Хофман, основано по нещастието на Еврипид за Медея, както и по едноименната пиеса от Пиер Корней.

Действието се развива в античния град Коринт, години откакто Медея е помогнала на Язон да вземе Златното руно. Трагичната развръзка на тяхната история ще се случи тъкмо в тази театрална творба. След като Язон отхвърля да се върне при Медея, даже и след опасност да убие децата им, тя изпраща отровни блага на новата му брачна половинка Глауче, пронизва с нож двамата им сина, проклина Язон, подпалва храма и отлита измежду пламъците. 
Първото показване на „ Медея “ е на 13 март 1797 година в Париж и не получава благоразположен банкет. Интересът към творбата се възражда през ХХ век, най-много след интерпретациите на Мария Калас. Луиджи Керубини е основал удивително красиви арии и дуети за основните герои, както и въздействащи хорови подиуми, които допълват оперната конспирация.

Въпреки че едвам тази година операта ще има своята премиера у нас, доста българи са взели участие в разнообразни нейни постановки по света през годините. На първо място това са нашите фамозни баси – Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев и Димитър Петков, чиито тълкования на облика на Креон са измежду всепризнатите оперни мостри. Великолепна изпълнителка на Нерис е мецосопранът Маргарита Лилова, а в последните години Соня Йончева добави към богатата си креативна биография и ролята на Медея. За своите осъществявания тя получи най-ласкави мнения.

Постановъчен екип

Маестро Франческо Роза от дълго време работи със състава на националната опера като дирижира едни от най-пленителните заглавия в репертоара ни – „ Лакме “ от Делиб, „ Жената от езерото “ и „ Севилският бръснар “ от Росини. Режисьорът Марко Гандини е от новото потомство даровити италиански режисьори. Бил е помощник на Франко Дзефирели и Греъм Вик, а последните му постановки са за едни от най-престижните подиуми – Миланската Скала, Хамбург, Каракас, фестивала в Сполето и други

Последната работа на сценографа Андреа Токио може да се види в постановката „ Кайзерът на Атлантида “ на Улман, както и в „ Сватбата на Фигаро “ на Моцарт за Естонската опера.
Модният дизайнер Марио Диче приготвя костюмите за това впечатляващо зрелище. В работилниците на Софийската опера създават облеклата за хора, а солистите ще получат своите одежди напряко от ателиетата на дизайнера в Италия.

Певците

Ролята на Медея е фантазия за всеки сопран, което споделиха и трите солистки на операта, които приготвят партията – Габриела Георгиева, Лилия Кехайова и Диана Ламар. Неверният обичан на магьосницата Язон ще бъде пресъздаден от Даниел Острецов и Даниел Дамянов, а като царя на Коринт – Креон – ще се превъплътят Петър Найденов и Стефан Димитров. Един от значимите облици в оперната конспирация е Нерис, вярната придружителка на Медея, която ще показват Виолета Радомирска и Цвета Сарамбелиева. Ролята на нежната Глауче, която би трябвало да се омъжи за Язон, само че става жертва на отмъщението на Медея, е поверена на Станислава Момекова и Диана Василева.
Оркестър, хор и балет на Софийската опера.

Билети тук
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР