Меденият месец на Еманюел Макрон не трая дълго. По-малко от

...
Меденият месец на Еманюел Макрон не трая дълго. По-малко от
Коментари Харесай

Меденият месец на Макрон свърши три месеца след изборите

Меденият месец на Еманюел Макрон не търпя дълго. По-малко от три месеца откакто беше определен, енергичният и угрижен за облика си френски президент вижда по какъв начин известността му понижава, откакто разгласи бюджетни съкращения, предприем на оспорвана трудова промяна и влезе в спор в армията.

Редица социологически изследвания предходната седмица демонстрираха, че делът на френските жители, които са удовлетворени от политиките на Макрон и му имат вяра, внезапно понижава. Тази смяна може да не засегне интернационален облик, който той си построява, откогато встъпи в служба, само че да навреди на реализирането на амбициозните си вътрешни проекти.

Френският институт за изследване на публичното мнение (ФИПОМ) съобщи напряко: " Популярността на никой различен новоизбран президент, като се изключи Жак Ширак през юли 1995 година, не е намалявала толкоз бързо през лятото след изборите. "

Четири изследвания през последната седмица демонстрираха, че поддръжката за Макрон внезапно е нпаднала спрямо предходни анкети, макар че всяко от тях показа разнообразни данни за известността му. Допитванията на ФИПОМ, " Харис интерактив ", " Югав " и " Елаб " демонстрираха, че сред 36 и 54% от интервюираните се отнасят позитивно към президентството на Макрон - спад спрямо предходни изследвания на публичното мнение, които също бяха посочили, че рейтингът му на утвърждение е намалял, откогато завоюва 66% от гласовете на изборите през май.

Спадът е слисващ, като се има поради, че преди два месеца Макрон беше хвален, че ускорява увереността на Франция, по този начин нужна след години на опасения за сигурността и стопански застой. Вместо това той

от ден на ден е представян като жаден за власт и некомпетентен.

Френските медии стартират да назовават Макрон " Юпитер ", имайки поради митологичния цар на римските богове и чувството, че президентът изпитва възприятие за предимство, откакто раздруса политическата система във Франция и се изстреля от състояние на сравнителна неопределеност до най-висшия пост в страната на 39-годишна възраст.

Макар да изпитва компликации вкъщи, Макрон съумява да издигне дипломатическия облик на Франция, като беше хазаин на срещи с съветския президент Владимир Путин и американския президент Доналд Тръмп и на мирни договаряния за Либия в Париж.

 Меденият месец на Макрон свърши три месеца след изборите
© Philippe Wojazer, Reuters

Директорът на отдела по политика и проучване на мненията към социологическия институт " Харис интерактив " Жан-Даниел Леви свързва спадането на известността на президента с проектите на държавното управление да понижи жилищната помощ за студентите и да предприеме данъчна промяна. Реформата има за цел да помогне на служащите с по-ниски приходи, само че може да натовари пенсионерите.

Образът на Макрон бе обиден и от борбата му с началника на генералния щаб на френската войска поради бюджетните съкращения. Генерал Пиер дьо Вилие подаде оставка и беше небрежно сменен, само че някои видяха разногласието предишния месец като

доказателство за властническите склонности на президента.

Макрон дава обещание да усили разноските за защита на 2% от брутния вътрешен артикул до 2025 година като част от уговорките на Франция към НАТО, само че държавното управление разгласи понижаване на военния бюджет за тази година с 870 милиона евро.

Кабинетът също по този начин предприе трудовите промени, които бяха главен детайл от предизборното заричане на Макрон да укрепи изоставащата стопанска система на Франция посредством насочени към свободния пазар политики. Предвижда се измененията да включват слагане на таван за вероятните финансови санкции за компании, съдени за уволнение на служащи, и по-голяма независимост на деяние на компаниите да дефинират разпоредбите на работното място, вместо да разчитат на групови трудови контракти.

 Меденият месец на Макрон свърши три месеца след изборите
© Philippe Wojazer

Профсъюзите и крайнолевите партии във Франция се борят против промените, като споделят, че те ще отслабят мъчно извоюваните права за служащите. Критиците също по този начин недоволстват от метода, по който Макрон се пробва да форсира тяхното утвърждение. Правителството разчита на специфична процедура, с която да избегне дълготрайно разискване в Народното събрание.

Депутатът от консервативната партия " Републиканците " Даниел Фаскел порица Макрон поради " волята да отслаби всяка опозиция " и за това, че отхвърля да дава изявленията. С изключение на деликатно режисирани фотосесии,

президентът се дистанцира от медиите.

Той анулира обичайното изявление за Деня на завладяването на Бастилията. " Това са изхвърляния, които французите съдят по-сурово - и са прави ", сподели Фаскел по радио " Франс енфо ". " Това просто значи, че президентът не е квалифициран за тази задача... Той си заплаща за неналичието на опит. Може би прекомерно бързо, прекомерно скоро пое отговорности, с които не може да се оправи. "

Макрон неведнъж предизвести, че обещаните от него съкращения на разноските и трудови промени ще бъдат сложни първоначално, и загатна, че критиците просто се опасяват от смяната. Президентските сътрудници отхвърлиха да разясняват социологическите данни от предходната седмица, както правеха по време на предизборната акция на Макрон.

Правителственият представител Кристоф Кастанер призна, че Макрон е в невъзможност с медиите, само че предложи друго пояснение, което не е обвързвано с липса на опит или некадърност за справяне.

" Никой не може да го упреква за това, че рядко приказва ", сподели Кастанер пред кореспонденти. " Разбирам, че това може да е малко дразнещо. Разбирам, че може да бъде поставяно под въпрос. Но мисля, че вие и аз би трябвало да свикнем с това, тъй като президентът е решил да бъде настоящо лице, а не коментатор (на новините). "

Очаква се, че откакто се върне от почивката си през август, Макрон ще има тежък септември - профсъюзите и крайнолевите партии приканват за улични митинги против препоръчаните от него трудови промени. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР