Медалите в отборния турнир по фигурно пързаляне на Олимпийските игри

...
Медалите в отборния турнир по фигурно пързаляне на Олимпийските игри
Коментари Харесай

МОК очаква решението на КАС по случая “Валиева”

Медалите в отборния шампионат по фигурно пързаляне на Олимпийските игри в Пекин 2022 ще бъдат раздадени след решението на Спортния трибунал (КАС) по делото против рускинята Камила Валиева, разгласи президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах. 

16-годишната Валиева е обвинена в приложимост на неразрешената субстанция " триметазидин ". Тя беше открита в нейната допинг проба от 25 декември 2021 година, само че резултатът от теста беше разгласен едвам по време на Игрите в Пекин. По това време Валиева към този момент беше спечелила златото в отборния шампионат. В съветския тим бяха още Марк Кондратюк, спортната двойка Анастасия Мишина и Александър Галямов, както и танцовият дует Виктория Синицина и Никита Кацалапов. 

" Що се отнася до случая Валиева, имахме съвещания със Световната антидопингова организация (УАДА), която реши да трансферира случая към КАС. След процеса най-сетне ще можем да раздадем медали на спортистите, които ги заслужават. Но това решение би трябвало да бъде взето от КАС ", сподели Томас Бах, представен от ТАСС. 
 Камила Валиева може да пропусне ЗОИ 2026 Камила Валиева може да пропусне ЗОИ 2026
На 14 ноември УАДА отнесе случая на Валиева до КАС, базирайки се на обстоятелството, че Дисциплинарната комисия на Руската антидопингова организация (РУСАДА) бави процеса. В жалбата си УАДА изиска КАС да признае Валиева за отговорна в нарушение на антидопинговите правила и да й наложи четири години наказване, както отменяне на резултатите й от 25 декември предходната година и лишаване на златния орден в отборното съревнование на Олимпиадата в Пекин 2022. 

УАДА неведнъж прикани за ускорение на разглеждането на случая на Валиева. Разследването завърши в средата на септември, след което Дисциплинарната комисия на РУСАДА трябваше да организира чувания и да вземе решение. На какъв стадий е делото, обаче, не е известно. На 21 октомври РУСАДА съобщи, че не има намерение да оповестява датата на чуването и решението на комисията, защото антидопинговите правила изискват детайлностите към случая с малолетен състезател да се пазят в загадка.

Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР