Мечтата на всеки човек е да спестява повече без да

...
Мечтата на всеки човек е да спестява повече без да
Коментари Харесай

Възможно ли да е пестим пари, без да променяме навиците си


Мечтата на всеки човек е да икономисва повече без да намалява виталния си стандарт. Това не е толкоз мъчно, стига да предприемете верните стъпки. За да избегнете смяна на вашите житейски привички в отрицателна посока, би трябвало да измененията финансовите си привички.

Всички имаме положително предпочитание, когато става въпрос за по-голяма финансова отговорност. Но вършиме ли в действителност нужните промени, с цел да спестите пари? Ако сте тествали тактиката на ограничение, може да ви се коства, че е прекомерно мъчно и опитите ви са обречени на неуспех.

Лишението не е решение

Можете да се откажете от храната за у дома, да изоставите обществения си живот или да се въздържате от онлайн извършване на покупки. Но тъкмо тогава жадувате за вкусна пица, вашите другари желаят да отидете на кино или виждате ликвидация в обичания си магазин. Отричането от желанията ви може да аргументи голяма душевна болежка, тъй че решавате да се похарчите „ единствено този път “ – и тъкмо по този начин бюджетът ви напряко „ излетява през прозореца “.

Как да избегнем дългова серпантина – когато заплатата не стига да покрием разноските си

Ето за какво решението за икономисване на пари може да се основава на намирането на способи за спомагателни приходи без да променяте фрапантно метода си на живот. Ако можете да намерите метод да вземете практични финансови решения без да се постанова да вършиме взаимни отстъпки със себе си, няма ли да се почувствате като спечелили?

 istock istock
Въпреки че евентуално ще се наложи да извършите дребни корекции, спестяването на повече средства изцяло си заслужава. В последна сметка ще получите доста повече пари с по-малко старания, изключително в случай че започнете да спестявате на млади години. Искате ли да си извършите тази услуга в бъдеще? Тогава се запознайте с няколко „ безболезнени “ метода да запазите своята финансова самостоятелност вечно.

Отървете се от ненужните разноски

Давате ли пари за неща, които даже не употребявате? Намаляването на тези разноски е едно от първите неща, които би трябвало да извършите, изключително отсъствието им няма безусловно да повлияе на живота ви.

Например можете да избегнете заплащането на сметки за сателитна или кабелна телевизия като употребявате стрийминг услуги – директно предаване онлайн на разнообразни телевизионни канали, филми, спорт, музика и така нататък Много от тях нормално са безвъзмездни, а и постоянно можете да научите най-новите вести от интернет, което несъмнено е гратис.

Анулирайте абонаментите, които не употребявате

Прегледайте предишните си сметки по кредитни карти и банкови извлечения за остарели стрийминг услуги, абонаменти за списания или други повтарящи се разноски, от които към този момент не се нуждаете. Върнете се най-малко една година обратно, ако имате годишни абонаменти, за които сте не запомнили. Ако откриете абонаменти, които не употребявате, прекратете ги и вкарайте тези спомагателни пари в спестовната си сметка.

Помислете и за смяна на мобилния ви проект. Важно е да добиете действителна визия какъв брой данни в действителност употребявате. Няма смисъл да плащате за неограничени данни, в случай че употребявате единствено 1 или 2 GB на месец. Понижаването на вашия проект може да ви спести пари, без да се отрази на качеството на услугата.

 istock istock
Придържайте към пазарския си лист

Купуването на хранителни артикули е нужда, само че не трябва постоянно да се глезите с екстри и екзотични артикули. Така че направете си услуга и започнете да пазарувате със описи. Ако сте от „ остарялата школа “, може да вършиме бележки или пък просто да употребявате мобилно приложение.

Не забравяйте, че супермаркетите харчат милиони за проучване на навиците за извършване на покупки и в случай че се лутате из магазина без проект, е евентуално да се „ вържете “ на триковете им и в последна сметка да похарчите повече, в сравнение с сте възнамерявали. Предварителната подготовка оказва помощ да избегнете импулсивните покупки.

Определете месечен бюджет за заведения за хранене

Една от най-трудните промени, които би трябвало да извършите, когато се пробвате да спестите пари, е да се откажете от храна за у дома, кафе и вечеря с другари. Но не се ограничавайте на 100%, изключително в случай че излизанията по заведения са ви табиет. Вместо това би трябвало да си извършите бюджет въз основа на вашите доходи и разноски. Определете рационална сима, която можете да си позволите да харчите за хранене на открито.

Когато сте на ресторант, има метод да спестите от сметката. Може да вземем за пример да си вземете единствено главно ядене и по-евтина напитка. А в случай че сте на диета – поръчайте си единствено предястие или салата и чай. Преди да излезете на заведение, хапнете у дома, с цел да не сте прекомерно гладни. Така няма да ви се желае да опитате цялото меню и ще спестите без да се постанова да отказвате среща с приятелите си.

 храна
Превърнете готвенето в занимание

Избягвайте да посещавате заведения с прекомерно повишени цени. Готвенето вкъщи постоянно е по-евтино от поръчката на храна или храненето в ресторант. Бързо ще откриете, че на цената на една вечеря в заведение ще можете да си сготвите за няколко дни у дома. Не е нужно общественият ви живот да страда – просто поканете другари на вечеря и пиво, вместо да излизате постоянно.

Когато сте на работа, обядът в стол или близко заведение сигурност е прелестен метод да се откъснете от напрежението. Но носенето на домашна храна ще ви спести толкоз доста пари, че евентуално ще го превърнете в процедура. Просто записвайте известно време разноските си и направете съпоставяне. Спестената сума сигурно ще ви стимулира.

Намерете вярната кредитна карта

Изберете кредитна карта, която ви се отплаща най-добре за разноските, които вършиме. Банките нормално имат стратегии за преданост с разнообразни бонуси. При събиране на бонус точки с всеки изхарчен лев вие получавате точки, които се натрупват по сметката ви. Когато натрупате задоволително точки или при избрана изхарчена сума, може да обмените тези точки за отстъпки, пари или предметни награди.

Друг
бонус могат да бъдат парите – за всеки изхарчен лев с кредитната си карта трупате сума, избрана от банката, която по-късно може да употребявате. Освен това банките постоянно си партнират с разнообразни магазини, които ви дават спомагателна отстъпка при заплащане с вашата кредитна карта. Така покупките ви стават още по-изгодни.

Планирайте по-изгодни почивки

За да спестите пари, няма потребност да се отказвате изцяло от мечтаните ваканции. Просто се научете по какъв начин да ги организирате по-пестеливо. Бъдете гъвкави и направете своята резервация през „ ниския сезон “. Обърнете внимание, че има мощна диверсификация сред невисок, междинен и висок сезон. Ако сте подготвени на дребен компромис с времето, може да спестите стотици левове от отмора без да се постанова да се отказвате от пътуването.

 istock istock
Също по този начин избирайте по-бюджетни хотели, къщи за посетители или Airbnb. Прекарвайте дните си в разглеждане на забележителности, вместо в посещаване на заведения и шопинг. За да спестите в допълнение, не купувайте безчет скъпи сувенири, които ще се трансфорат в „ прахосъбирачки “. Вместо това се насладете на почивката и запечатайте обичаните си моменти в фотоси.

Първо проверявайте за купони

Разбира се, би трябвало да се опитате да намалите безразборното извършване на покупки онлайн. Но в случай че желаете да се поглезите или сте сигурни, че желаете да купите нещо, използвайте приложение, с цел да ревизирате за налични ваучери. Прегледайте всички налични източници – интернет, локалния вестник и брошурите, получени по пощата.

Дори тази процедура да ви спести единствено няколко стотинки от цената на даден продукт, с течение на времето тези дребни спестявания могат се натрупват, изключително откакто това са покупки, които по този начин или другояче бихте създали. Отбелязвайте какъв брой спестявате, с цел да можете да добавите тези пари към спестяванията си.

Спестявайте непосредствено всеки паричен
бонус

Ако да вземем за пример сте получили непредвиден
бонус или покачване на работното място, може да ви се прииска да похарчите тези пари, само че вместо това най-мъдро е да ги прибавите към спестовната си сметка. Свикнали сте да живеете със остарялата си заплата, тъй че резултатът от бонуса върху всекидневието ви би било най-малък. Просто го спестете и го забравете.

 istock istock
Гледайте на всяко ресто като на спомагателни пари. За някои хора „ жълтите стотинки “ не са значими и в случай че ги изтърван, даже не си вършат труда да ги вдигнат. Но това въпреки всичко са пари и в случай че ги задържите, ще стартират да се натрупат. Поставете касичка покрай мястото, където оставяте чантата или портфейла си вкъщи. В нея слагайте всички дребни монети, които сте получили денем. Когато съберете задоволително, можете да ги осребрите в банката.

Оптимизирайте покупките си

Научете се да не робувате на марките. Някои артикули на известни марки в действителност са с по-високо качество от техните генерични еквиваленти. Но като цяло, когато купувате известна марка, вие просто плащате повече, с цел да финансирате рекламите на тези компании. Придържайте се към генеричните артикули, в случай че не забележите забележителна разлика в качеството и вместо това вкарайте разликата в банковата си сметка.

Друг способ да икономисване е извършването на покупки на едро. Купувайте артикули в огромни опаковки, които сигурно ще употребявате. Това може да ви коства малко повече авансово, само че ще ви се отплати с времето. За продукти като тоалетна хартия, носни кърпички, сапун, акумулатори има смисъл да купувате на едро, вместо в дребни количества, когато свършат. Винаги вземайте поради периодите на валидност на храните и питателните добавки, които купувате на едро. Уверете се, че ще ги употребите, преди да се скапват.

 istock istock
Съсредоточете се върху енергийната успеваемост

Прости дейности като понижаване на температурата на вашия бойлер или промяна на крушките с нажежаема жичка с LED крушки могат да понижат сметката ви за електрическа енергия и да оказват помощ на околната среда. Когато купувате нови електроуреди, постоянно избирайте енергийно ефикасни модели, които да ви оказват помощ да спестите още повече вода и електричество.

Можете също по този начин да премахнете фантомните енергийни разноски, като включите някои от устройствата си в разклонител с копче за включване и изключване на напрежението. Изключвайте целия разклонител, когато не употребявате устройствата си, с цел да избегнете заплащането за електричество, което не употребявате.

Спортувайте и пестете

Можете да спрете да плащате такси за фитнес и вместо това да наблегнете на джогинг, колоездене, извършения вкъщи или в парка и други спортни действия. Така ще поддържате физическата си форма, като в същото време спестявате пари. Дори да не обичате спорта, дългите разходки са превъзходен метод да поддържате положителната си форма.

Ако имате обичан апарат от фитнеса (кростренажор, велоергометър, степер, бягаща пътека), можете да го купите, с цел да ви е постоянно на разположение. Въпреки високата първична цена, тази инвестиция ще ви се отплати с времето. Преди да купите уреда, потърсете най-хубавата оферта. Проверете цената както във всички онлайн магазини, по този начин и в наличните физически магазини. Следете постоянно за понижения или изчакайте до Черния петък.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР