Мечтата на пловдивчани за откриване на университет в града датира

...
Мечтата на пловдивчани за откриване на университет в града датира
Коментари Харесай

През 1885-а: Готовият университет пропада заради войната

Мечтата на пловдивчани за разкриване на университет в града датира още от 1868 година Сведения за това намираме в отчетите на европейските консули. Тогава концепцията не е осъществена, само че фантазията остава и през 1885 година е одобрен правилникът на университета, назначени са преподавателите от Европа, направена е образователната стратегия. Дори е конкретизирана датата на откриването. Уви, стартира Сръбско- българската война и всичко пропада.

Университет в Пловдив бил открит едвам през 1945 година Имал два факултета -Медицински и Агрономически. През 1950 година Агрономическият факултет се обособил като независимо образователно заведение. Това е днешният Аграрен университет. През 1953 година Пловдивският университет престанал да съществува. Причината е отделянето на Земеделско технологическия факултет от Висшия селскостопански институт. Така поражда Висшият институт за хранително-вкусова индустрия. Всъщност с това стартира историята на настоящия Университет по хранителни технологии.

Днешният Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски ” е открит през 1972 година. Негов предшественик е Висшият педагогичен институт „ Паисий Хилендарски ”, който наследява Пловдивския училищен институт, основан през 1909 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР