Мечтали ли сте си да загърбите шума и сивотата на

...
Мечтали ли сте си да загърбите шума и сивотата на
Коментари Харесай

Това са прекрасни български села, в които ще ви се прииска да живеете

Мечтали ли сте си да загърбите шума и сивотата на града и да заживеете на село, където всичко е по-зелено, по-идилично и като че ли по-лесно. Простичкият метод на живот стартира да ни съблазнява от ден на ден, а българските села в действителност са оазиси на спокойствието и красивата природа.

Всички знаем, че България е красива страна, цялостна с безчет селца, само че се оказва, че за доста от тези селца не сме чували и в никакъв случай не сме посещавали.

В страната ни е цялостно с невероятни кътчета, подобаващи за отдих и многообразие отшумния и замърсен огромен град. Нека се отправим на странствуване из някои от най-китните български села!

Отправяме се първо към село Осмар, област Шумен. Селото се намира в полите на Шуменското плато. В покрайнините му в предишното са се отглеждали хиляди декари висококачествени лозя. Карстовите скали над селото са обиталища на колонии от прилепи. В непосредственост е резерватът " Букаците “.

В края на 50-те години в местността " Осмарски боаз “ са открити фрагменти от тракийска керамика, части от глинени съдове, украсени с вълнообразни линии, парчета от мазилка на землянки със непокътнати отпечатъци, върхове от стрели и други Тук съществувало селище, наречено " Зелениград “, датиращо от IV в. прочие Хр. и е съществувало до XII-XIV в.:

Ето и 7 от най-очарователните селца, съгласно Edna.bg:

Село Ковачевица, област Гърмен - Тъмната гора край Ковачевица е оповестена за резерват. Селото е запазило достоверния си тип от XVIII – XIX век и оповестено за архитектурно-исторически резерват. Къщите са съвсем напълно построени от камък, в това число и покривите, като единствено при най-високите последният етаж е от дърво.

Село Ичера, област Сливен - Село Ичера се намира в планински район. Сгушено под сянката на възвишението Подища в тясната котловина на р. Луда Камчия. Най-ранните следи за появяването на Ичера водят към ранносредновековната крепост Сикера от IV – V век, остатъци от която към момента могат да се открият на към 3 километра североизточно от селото. Допуска се, че от названието  " Сикера “ произхожда и днешно име на село Ичера.

Село Осмар, област Шумен - В покрайнините му в предишното са се отглеждали хиляди декари висококачествени лозя. Карстовите скали над селото са обиталища на колонии от прилепи. В непосредственост е резерватът " Букаците “.

Село Ситово, област Пловдив - Предпочитано е за разходки и отдих измежду природата поради чистия въздух и спокойствието. Само на 32км от Пловдив, селото е известно с Аязмото, в което тече лековита вода, двете си църкви - " Св. Петка " (в центъра) и " Св. Богородица " (на върха над селото), неповторимите скални формирания на местността Щут и естествено прословутия Ситовски надпис.

Село Орешак, махала " Баба Стана "  - Махала Баба Стана се намира покрай село Орешак, община Троян, в красива местност в подножието на планината. Там се намира Параклис " Света Богородица – Живоносен източник ", както и реставрирано остаряло учебно заведение. Има много запазени старинни къщи от възрожденски жанр и невероятна живописна природа.

Село Лещен, област Гърмен - Село Лещен е старинно населено място със непокътнати старинни къщи. Много от старите къщи в селото са реставрирани, като е непокътнат достоверният им архитектурен жанр и къщите са превърнати в почивни вилни постройки, в които отсядат туристи. Заради достоверния тип на селото, там постоянно се снимат игрални филми и музикални клипове.

Село Гела, област Смолян - Село Гела се намира в сърцето на Родопите, в Переликския дял на планината. Основаването на селото се губи в древността, само че се знае, че е учредено от траките. Има две съществени митове, свързани с историята на местността и селото. Първата е, че това е родното място на Орфей. Също по този начин се смята, че той е слязъл да търси Евридика в близката пещера Дяволското гърло.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР