Мечтали ли сте някога да работите от екзотичен плаж? Или

...
Мечтали ли сте някога да работите от екзотичен плаж? Или
Коментари Харесай

Дигитални номади ремонтират бившия хотел „Рила“ в Семково

Мечтали ли сте в миналото да работите от другоземен плаж? Или пък от някое китно село в планината. Да вземете компютъра си на разположение и да заминете на където ви видят очите. И да ви заплащат за това... За някои тази фантазия е сбъдната - точно този комфорт оферират новите цифрови специалности.

 
Аз пребивавам по този метод напълно бродяга последните пет години от куфара си. Преди това 15 година В Щатите също пътувах като съветник. Аз пребивавам от една раница, не по-голяма от тази през лятото. През цялото време си я нося на гърба, всичко имам с мен, и се оказва че не ми би трябвало кой знае какъв брой доста. Обожавам да пребивавам в хотели, боготворя всичко да е проведено за мен. Просто да се нанеса, чаршафите да са изпрани, закуската да е сервирана и единственото, за което да би трябвало да мисля е работата.
Мария

Този живот и то в България избира и Матиас. Облечен в риза с българска шевица, той раздава обичайната немска доматена чорба.

В някогашния хотел „ Рила “ в планинския курорт Семково, са се събрали цифрови хора, които са избрали да влагат тук, а самият Матиас се задържа на едно място не повече от шест години, като в последните няколко е в Банско.

„ Аз съм от Германия и постоянно съм пътувал доста. Аз открих България поради планините, тъй като съм от Алпите и за мен планината е значима. И несъмнено мястото е чудесно за бизнес поради ниските налози, ниски разноски за бизнеса и невероятна природа. Работих за голяма Софтуерна компания и прекарах седем години в Силициевата котловина. Аз в действителност боготворя технологиите, само че преди няколко години взех решение че в действителност няма потребност повече да работя и отворих място за споделена работа, с цел да бъда към хората. Влюбих се в България, тъй като е към момента непозната. Цялата просвета на Балканите е много друга от Германия и това е вълнуващо. Тъй като страната е в Европейския съюз, нямате потребност от виза, доста елементарно е да заживееш тук и тъкмо по тази причина пристигнах. Има голямо многообразие от локални артикули и няма потребност да отидете до хипермаркета, с цел да си ги купите. Има пазари, където можете да си купите моркови и картофи от бабите и мисля, че това е ужасно “, споделя Матиас Цайтлер – създател на номадската общественост в Банско.

А около морковите и картофите, на Матиас му хрумва проект по какъв начин да притегли повече чужденци в Банско. Идеята е да се съберат най-малко 125 вложители, да изплатят остарелия и рушащ се хотел и да го трансфорат в място освен за работа, само че и за живеене и отдих. Джейсън и Джоана идват чак от Австралия и обмислят дали да влагат в плана.

„ Разработваме софтуери за правене на графици и приложения за смарт телефони, което клиентите употребяват в хотели, кафенета, търговия на дребно, въобще всяка промишленост която има служащи на смени. Работата ни от тук ще е добра опция в бъдеще. Ако би трябвало да съм почтен, не знаем доста, само че научаваме всичко в този момент. Преместването в Европа е нов небосвод за нас, тъй като имаме близки тук. Така че в случай че дойдем, може би данъчните условия в България са една добра основа, а особено инвестицията в тази постройка е добра опция “, споделя Джейсън.

„ Ние сме от Австралия и за нас притежаването на апартамент тук ще бъде един тип база в Европа. Така че можем да летим от Австралия до тук, да оставаме по няколко дни, а по-късно да посещаваме и останалите елементи от Европа. Това е място е толкоз покрай всичко в Европа, по този начин както Сидни и Мелбърн в Австралия “, добавя Джоана.

И по този начин стартира огледът на новата им база.

„ Да, грозно е, само че всичко това, което не знам дали виждате тук е проектирано да бъде боулинг, а ето тук имаме съветско съоръжение опреди 30 година Не знам дали в миналото ще можем да го сглобим, само че множеството хора, с които преговаряме за постройката, ме увериха че ще е елементарно да го създадем и още веднъж да проработи “, споделя Матиас.

Всичко тук се нуждае от ремонт. Въпреки че постройката е остаряла, в завещание от недалечното минало преди прехода, са останали личен диско бар, басейн и куп други улеснения, до които преди 1990 година малко на брой са имали достъп.

 
Целта ни е 200 души да си купят жилища, а всеки притежател на жилище ще показа с останалите разноските по ремонта на общите елементи. Идеята е да споделяме собствеността дружно. Така че ще е добре в случай че имаме 225 продадени жилища. Разбира се по-голямата част са европейци, защото за тях е доста по-лесно да дойдат тук. Също по този начин имаме към 30% американци, няколко австралийци, имаме и хора от Малайзия, които са пристигнали тук, в действителност идват от целия свят.
Матиас Цайтлер – създател на номадската общественост в Банско

Ватан идва от Израел. Привлечен е от неналичието на такси и регулации за хора с цифрови специалности. Той е фотограф. Пътешествията и откриването на нови места, са част от неговия метод на живот.

„ Данъците, които плащате в Израел зависят от компанията в която работите и страната, в която се намира тя. Ако работите за българска компания, дължите налози на България. Данъците върху заплата в Израел са сред 10% и 25 %, в някои случаи може да стигне даже до 50% от прихода. Аз работя за израелска компания, тъй че не заплащам налози в България. Все още не пребивавам в България, тъй че не знам какво се прави. Може би в бъдеще нещата ще се трансформират и ще се наложи да влагам повече, само че към този момент съм цифров бродяга за месец, за два, тъй че не съм непрекъснато пребиваващ тук. Обикновено на всеки един или два месеца променям местоположението. Обичам да навестявам разнообразни места. Бях в Япония преди няколко месеца и останах там четири. След това пристигнах тук “, споделя Ватан.

Част от общите пространства и стаите са неприятно положение и имат потребност от сериозен ремонт.

Полуразрушените стаи във към този момент някогашния хотел, в бъдеще би трябвало да се трансфорат в пространства, които ще са краткотраен дом за цифровите номади. Сградата е в действителност остаряла и има потребност от ремонт, какъв брой ще коства това?

 
По мои сметки това ще коства сред 4 млн. и 5 млн. за всичко. Да се реновира постройката, да се откупи, да се възобновят доста от системите, да вземем за пример климатичната апаратура е много остаряла. Някои от асансьорите би трябвало да бъдат сменени, да се слагат слънчеви панели на покрива. Около 4-5 млн евро ще коства този план.
Матиас Цайтлер – създател на номадската общественост в Банско

Мария е единствената българка в плана. Запознава се с Матиас в Банско. Той е създател на цифровата общественост там. Тя е от Пловдив, само че прекарва времето си главно на път, поради работата си, а в общността е намерила доста другари.

„ Има причина за какво толкоз доста хора се местят в България и си откриват фирмите тук. Европейския съюз, 10% налог корпоративен и също макар че има администрация, както Матиас изясни, всичко се случва елементарно. Т.е. допустимо е, допустимо е да си запалителен огън извън, допустимо е да спим на палатка, до момента в който в другите страни всичко това е доста контролирано и безусловно невероятно “, споделя тя.

„ Първото, което научих е че би трябвало да ядеш шопска салата, в случай че не си ял шопска салата, значи не си опитвал същинска храна.  Пия доста малко, само че доста хора вършат ракия, и непрекъснато ти оферират от своята ракия, и просто няма по какъв начин да не опиташ. И това ми звучи в действителност отлично, всички тези обичаи. Много хора вършат лютеница, вършат ракия, лично вино. Това е в действителност вълнуващо за мен, тъй като преди постоянно съм живял единствено в огромни градове. Никой не прави лично вино в огромния град, само че тук в случай че се придържаш към разпоредбите, локалните хора те одобряват в живота си и постоянно ти оферират това което вършат “, споделя още Матиас.

До този миг 75 души са решили да се включат в плана за споделено място за живеене и работа. А до 15-ти юли би трябвало да са 125, с цел да се даде старт на огромния план в Семково.

„ Мисля, че множеството номади нормално имат два интервала. В единия интервал те желаят да откриват нови неща, желаят да посещават нови места, да претърпяват нови чувства. Разбира се има и различен интервал, в който би трябвало да са продуктивни, да възстановят силите си, да презаредят. Така че когато започнахме в Банско, имахме 3 хиляди души, които ни посещаваха когато и да е. 3 хиляди, които са идвали през последните шест години. Средно сред 100 и 150 са членовете на мястото за споделена работа там. Повечето чужденци, само че от ден на ден българи работят от отвън офиса и към този момент са над 10% от членовете. Всяко лято вършим огромно събитие, където пристигнаха 500 души на „ Банско-номад фест “ предишното лято и 750 това лято. Така че доста хора са в действителност заинтригувани от България, тъкмо тъй като не знаят какво ги чака и е вълнуващо за тях “, приключва Матиас.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР