Мечките в зоопарка в София заспиват зимен сън. Шест от

...
Мечките в зоопарка в София заспиват зимен сън. Шест от
Коментари Харесай

Мечките в зоопарка в София и в Белица заспиват зимен сън

Мечките в зоопарка в София заспиват зимен сън . Шест от жителите на Парка за мечки в Белица към този момент спят, осведомиха на своята фейсбук страница от фондация " Четири лапи ", която ръководи Парка.

Днес християнският православен календар уважава светеца Андрей, който съгласно легендата е стопанин на мечките. Затова и Андреевден е прочут още като Мечкин ден, който се отбелязва обичайно и в столичния зоопарк. Мечките там са съвсем заспали и по тази причина от зоопарка не възнамеряват някакъв празник, а са подготвили материали, фотоси и видео, с които да срещнат над 50-те хиляди почитатели на фейсбук страницата на градината със симпатичните хищници - мечките.

В зоопарка в София двете евроазиатски кафяви мечки, мъжкият Тони и женската Марияна, още от октомври започнаха да си вършат бърлога във вътрешните пространства, внесоха си шума, сено, плява и си оформиха комфортни кревати. Вече не излизат на открито. Приемат напълно малко вода и храна и се приготвят за зимен сън. Скоро дажбите им ще бъдат напълно спрени, тъй като няма да са им нужни, до момента в който спят, описа Катерина Зарева. Мечката гризли на име Рони към момента е дейна, прекарва множеството време вътре, излиза, единствено когато сама реши да си подаде носа на открито. Скоро и тя ще заспи зимен сън, уточни екологът. 

По думите ѝ мечките стартират мерки за зимния си сън още през август. През септември-октомври изпадат в хиперфагия - хранят се извънредно доста, с цел да натрупат телесна маса за зимата. Те имат характерна кафява мастна тъкан, която при метаболизиране отделя и вода в организма. По време на зимния сън, прочут в науката като хибернация, мечките не употребяват храна и не пият вода. Даже стопират да " вървят до тоалетна ". Изключително забавен и малко прочут факт е, че по време на зимния сън женските раждат своите дребни, уточни Зарева.

Оплождането при мечките се случва през май. Както и при други хищници, и при мечките се следи така наречен забавена имплантация - оплодените яйцеклетки се прикрепят към матката и стартират да се развиват през есента, изясни експертът. Само след няколко месеца бременност, по време на зимния сън, дребните мечета се раждат с тегло до половин кг. Гушват се в майка си и сучат няколко месеца. Когато пристигна пролетта, излизат и стартират да се движат, описа Зарева. 

Тя акцентира, че в столичния зоопарк има и мечки, които не спят зимен сън - Лиъм и Шрея. Те са представители на застрашения тип " бърнеста мечка ", който на Балканите се отглежда само в зоопарка в София. Тези животни населяват полупустинни местности, където няма зима и надлежно не изпадат в зимен сън. Вътрешните им пространства се отопляват и се пускат на открито единствено при подобаващи климатични условия, над избрана температура и при липса на вятър, уточни Катерина Зарева.

Специалистът осведоми, че зоопаркът взе участие в тригодишен теоретичен план, финансиран от Фонд " Научни проучвания ", осъществен от специалисти от Софийския университет и от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания при Българската академия на науките. Проектът, част от който е и самата Катерина Зарева, е обвързван с проучване на държанието на мечките по време на зимния им сън. В рамките на плана се проучва държанието на мъжката мечка Тони, посредством особено сложена камера във вътрешното му помещение. Поставени са камери и в Парка за мечки в Белица.

Тази година първа от деветнайсетте мечки, които населяват Парка в Белица, е заспала 32-годишната Светла, някогашна " танцуваща мечка " в курортите по Черноморието и в цяла България, избавена през 2007 година Сега тя спи умерено в бърлогата, която е подготвила с доста отдаденост, описаха от фондация " Четири лапи " на своята фейсбук страница.
След Светла в дълга сънливост са се отпуснали и мечките Сузана, Мима, Чарли и Дана. По-късно към групата на спящите мечки се е включила и 22-годишната Йета, избавена от Албания през 2017 година. Преди идването си в Парка, Йета в никакъв случай не е имала опция да се унесе в зимна сънливост, само че се е приспособила извънредно бързо и е заспала още първата зима в новия си дом. Йета се оказа огромна поспалана и предходната година бе една от мечките, която се разсъни последна - чак на 10 април, разясняват от екипа на Парка.
Оттам осведомят, че защото на открито става все по-тихо и студено и мечките им една по една се унасят в зимен сън, паркът затваря за гости до пролетта. На 28 ноември мечките за финален път одобряваха посетители за тази година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР