Мечките от парка край Белица все още спят зимен сън.

...
Мечките от парка край Белица все още спят зимен сън.
Коментари Харесай

Тежка буря стресна обитателите на парка в Белица

Мечките от парка край Белица към момента спят зимен сън. В планината времето е студено, има и 20 см сняг, само че след десетина дни ще стартират да се разсънват, описа шефът Васил Мадолев.

От 26 жители, 25 мечока спят. Само мечето Рику от Албания будува, само че то е още мъничко и не е придобило привички за живот в дивата природа, посочи експертът.

Паркът обаче има сериозен проблем. Преди 10 дни е минала мощна стихия в региона, която е съборила и изкоренила 30 дървета. Повечето са стогодишни, описа Мадолев.

Част от дърветата са паднали върху оградните уреди и тук-там мрежата е съборена.
„ Беше много ужасно и мъчно, тъй като трябваше единствено за ден да изрежем дърветата и да закрепим оградата “, споделя шефа. Събрали бригада служащи и с резачки почнали да оправят оборудването.
Три мечки се събудили от необичайния звук на резачките. „ Приближиха се към нас и ни гледаха много любопитно, само че след това се прибраха още веднъж в бърлогите и отново заспаха “, разказва комплицираната обстановка, в която изпаднали Мадолев.

Сега обаче би трябвало да дойде компания, която към този момент да оправи оградата устойчиво. Заради мечките са решили да изградят една защитна мрежа, до момента в който се работи, тъй като в противоположен случай работата ще стане рискова.
На чиновниците обаче им е направило усещане, че почти на 10 дни по една мечка се събуждала, излизала пред бърлогата да събере слънце и да хапне някой плод, а след това отново се прибирала и заспивала в бърлогата.

Мечоците ще излязат от зимен сън до десетина дни, и още 10 дни ще им трябват за влизане в цялостна форма, описват от парка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР