Мечки убиха 12 животни за по-малко от месец в Смолянско.

...
Мечки убиха 12 животни за по-малко от месец в Смолянско.
Коментари Харесай

Мечки разкъсаха 12 домашни животни за месец в Смолянско

Мечки убиха 12 животни за по-малко от месец в Смолянско. Най-много набези има в село Сливка, община Баните, оповестиха от Групата за бързо реагиране към Регионална инспекция за опазване на околната среда - Смолян. За месец в района екпертите откриват, че са убити от мечки 8 овце, една коза и 3 говеда. Само в землището на Сливка са раздрани 4 овце, 1 коза и 3 телета. От локалното горско стопанство са подали искане до Министъра на земеделието и храните за отстрел на проблематична мечка, която атакува постоянно добитък. В региона на селото не е единствено една мечката, която нанася вреди, два месеца има вреди от разнообразни мечки там, показват екоинспекторите. Искането за отстрел е за най-проблемната от тях.
От началото на юни от Групата за бързо реагиране при екоинспекцията са ревизирали общо 10 сигнала за нахлуване на мечки в региона. Освен в Сливка, екоинспекторите записват убито шиле от мечка в село Дебеляново, община Баните и убита от мечка овца в Чепеларе.
Млада мечка на възраст малко над година атакува животни и в региона на боринското село Буйново. Последно на 26 юни Групата за бързо реагиране е проверила сигнал за нахлуване на мечка над стадо овце в селото. Намерена е убита една овца, а стопанинът е съобщил, че липсват още две овце от стадото му. " При подхванатите обходи на местността овцете не са открити, само че
мечката е била на място. Същата е прогонена от екоинспекторите, взаимно с горска
полиция ", оповестиха от екоинпекцията. Според специалистите на Регионална инспекция за опазване на околната среда, мечката, която нанася вреди в Буйново е млада и неориентирана, атакува, тъй като няма боязън от хората и си търси място, само че не е рискова нападателна остаряла мечка, която не може да промени държанието си.
Припомняме, че при започване на юни мечета бяха засечени да се разхождат по улиците на Буйново измежду бял ден. Те се появиха в региона на селото от средата на май, сподели кметът на селото Бойко Хаджиев. Хората се изредили да снимат първо две мечета, които в продължение на 10 дни си играели на полянка на 200 метра от селото. Други две мечета с друга багра са видяни на входа на селото край пътя за Девин. Забелязана е и една огромна мечка на 4-5 км от селото, само че е била сама и най-вероятно е мъжка, споделя Хаджиев. „ Не знаем тъкмо какъв брой са. Явно са изоставени към този момент от майките си, защото стъпки на огромни мечки в близост няма ", споделя кметът на селото.
Сигнали за вреди са тествани и в селата Смилян и Букова поляна, само че там не е потвърдено, че са от мечки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР