Мечката, която беше намерена убита в Родопите, е трябвало да

...
Мечката, която беше намерена убита в Родопите, е трябвало да
Коментари Харесай

Д-р Владимир Тодоров: Мечката, която беше намерена убита в Родопите, е трябвало да бъде застреляна

Мечката, която беше открита убита в Родопите, е трябвало да бъде убита, тъй като животното към този момент не е можело да се храни с друго, с изключение на с домашни животни поради възрастта си. Това, обаче е трябвало да стане по законния ред. Това изясни в " Денят стартира " доктор Владимир Тодоров от Българска академия на науките. Предстои следствие по случая.

" Животното нанасяше доста вреди, много е възрастно, има проблеми със зъбите, такива животни не съумяват да се оправят сами в природата и прибягват към хранене с домашни животни. Мечката беше преместена с едното малко, положихме изпитание да хванем и второто. Изключвам хипотезата, че се е върнала за второто малко. Може би индивидът, който я е отстрелял, ще стане воин - избавител ", съобщи доктор Владимир Тодоров.

По думите му постепенно излизат разрешителни.

Мечката е слизала в центъра на село Арда. Намерена е по предавания от нашийника ѝ ДжиПиЕс сигнал. Открита е захвърлена в дере. По неофициална информация вероятното бракониерско ликвидиране е станало в равнища с боб. Тялото на мечката е откарано за аутопсия в Стара Загора.

Според българското законодателство убийството на мечка е закононарушение и се санкционира с до 5 години затвор и 20 000 лв. санкция.

От месец жителите на три родопски села - Арда, Горна Арда и Могилица, се оплакват от набезите на мечката с две дребни. Животното влизаше в оборите на хората и избиваше домашните им животни. При нападенията бяха убити четири крави и седем овце, а други три животни бяха ранени.

Репортер: Величка Петкова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР