Мечка с две мечета слиза опасно близо до селата в

...
Мечка с две мечета слиза опасно близо до селата в
Коментари Харесай

Мечка влезе в село Арда, подгони горския

Мечка с две мечета слиза рисково покрай селата в горното поречие на река Арда в Смолянско. Последният сигнал е от село Арда, където е забелязана в центъра зад учебното заведение, съобщи Българска национална телевизия.

Преди броени дни в този регион беше открито малко мече, а още две бяха избавени в региона на Чепеларе. Има ли спор сред мечките и хората в Родопите и какво вършат институциите за запазване на предпазения тип?

Хората в село Арда не виждат мечка за първи път. Сега обаче влезнала в самото село.

" Беше голяма, огромна мечка с две дребни мечета. И пристигнаха от тея горските служащи да ѝ пускат пиратки, да я гонят, обаче тя подгони горския ", описа свидетел.

Такива срещи сред мечките и хората не са необичайност в Родопите.

" Населените места в Родопите мощно обезлюдяха, дивечът усеща тази празнина нагледно, нали няма наличие на индивида, и тя не се тормози да навлиза в обитаеми места, в места където се отглеждат селскостопански животни нали, тя не изпитва боязън ", изясни инж. Здравко Бакалов - шеф на ЮЦДП-Смолян.

В региона не е имало набези от мечка, само че хората въпреки всичко се опасяват.

" Който и да слезне екскурзиант пита: Вие тука в региона имате доста мечки, може ли да отидем да забележим извора или другите туристически дестинации. Това ненапълно е стряскащо за самите туристи. Но до в този момент към момента в моя регион на кметството е нямало нападения от мечката. Виждаме я, с дребните обикаля около ливадите, само че набези към момента сме нямали ", означи Елмира Ананиева - кмет на с. Горна Арда.

Според експертите броят на мечките в Родопите се усилва, в този момент са към 200. За запазване на предпазения тип от екоминистерството плануват актуализиране на проекта за деяние, усилване на контрола върху лова и придвижването на мотори и АТВ-та в горските територии, просветителни кампанни измежду локалните хора, с цел да се предотвратят конфликтните срещи в гората.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР