Мече изкара акъла на дървари край родопското село Арда, което

...
Мече изкара акъла на дървари край родопското село Арда, което
Коментари Харесай

Мече изкара акъла на дървари


Мече изкара акъла на дървари край родопското село Арда, което се намира покрай границата с Гърция. Малкото не се чучело от наличието на хора и слизало все по-близо до селото. Горските служащи видели и снимали мечето на екопътеките по път за връх Ком. Разказват, че мечето проявявало безусловно равнодушие към тях, седяло добродушно на пътеката, без да се стряска и бяга, оповестява Блиц. 

Групата обаче се тормозила, защото очаквала майката да е някъде в близост. Според осведомени не е изключено мечето да е отделено и оставено напълно скоро от майка си и мъчно да се храни, и това да е повода да слиза все по-близо до хората. 
В региона на Арденското корито споделят, че тази година мечките са се нараснали, защото локалните все по-често виждали следи от тях в гората, оповестява " Марица ". Според тях съществена причина е обезлюдяването. В махалите по границата към този момент съвсем не живеят хора, земята в региона не се обработва, няма и хора за бране на гъби. Дърводобивът също секнал и меците се чувствали като в резерват.

Междувременно мечето Джими, което преди четири месеца бе избавено от бракониерска примка, тези дни бе засечено да броди към връх Бузлуджа в Стара планина. От 7 юни, когато чиновници на Национален парк Централен Балкан го откриха заклещен в бракониерски капан и го пуснаха на независимост, до момента Джими навъртял 600 километра в Балкана. Всяка крачка от неговите разходки е записана от GPS, който парковите чиновници му сложиха на шията, а по-късно го пуснаха на независимост.
Оттогава сигналите, които изпраща мечето, описват за неговите странствания.

След като прекара известно време край горите сред Подбалканския път и границата на парка, мечето предприе пътешествия във високата планина. През август Джими  разузна дебрите на резерват „ Джендема “.
 В началото на септември той изпрати сигнали от  Тъжанското ждрело, след това се изкачи чак  до Кадемлийското пръскало и продължи до региона,  южно от масива Триглав. 
След няколко дни Джими пресече пътя с. Тъжа - гр. Априлци и се  озова край Острешка река. Около седмица се задържа в региона сред Острец и Видима, след което се насочи на изток и за  14 часа се озова в горите край Батошевския манастир, оттова хвана  към Габровския Балкан.
През втората половина на септември Джими самоуверено трансферира  билото на планината и обходи южните скатове под връх Бузлуджа.   Сега продължава на югоизток и обикаля в горите край селата Горно и Долно Изворово и Селце. 

В първите дни на октомври още веднъж се върна  във високата планина, южно от връх Бузлуджа.
 За времето от 7 юни до момента мечето странник е минало над 600 км, сочат данните от  GPS-GSM предавателя. 

Важно! Това дълго време никой не ни го е казвал, а е толкоз значимо! Никога не носете облекла, които са били..

Влез и виж!



Влез в този момент в най-бързорастящата група в България. Присъедини всички свои другари във "Фейсбук " -

ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко свободно!

https://www.facebook.com/groups/157731821468957/



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР