McDonald`s беше замесен в расистки скандал, след като в един

...
McDonald`s беше замесен в расистки скандал, след като в един
Коментари Харесай

Расизмът на един китайски вирус

McDonald`s беше забъркан в расистки скандал, откакто в един от заведенията за хранене от веригата заведения за бързо хранене в Китай беше закачена една много груба предупредителна табела.

Ресторант на McDonald`s в югозападния пристанищен град Гуанджоу закачи ламиниран надпис, който гласи: " Отсега нататък чернокожите не могат да влизат в ресторанта. В името на вашето здраве, молим умишлено да уведомите локалната полиция за здравна изолираност. Съжаляваме за породеното стеснение. "

След като обиколи обществените мрежи с шеметна скорост, въпросната табела беше отстранена, а заведението - краткотрайно затворено. От McDonald`s Китай побързаха да изкажат извиненията си, като разясниха, че табелата не дава отговор на полезностите на компанията.

Again, for those who still doubt that Black people and particularly #AfricansinChina are being targeted we feel it is our duty to share this. A sign at a @McDonalds restaurant seems to make this perfectly clear pic.twitter.com/FaveKrdQHi
— Black Livity China (@BlackLivityCN) April 11, 2020
Те даже дадоха обещание, че ще прибавят случая към програмата за образование на мениджърите и чиновниците си, като ще извърнат особено внимание на обстоятелството, че в McDonald`s постоянно са обслужвали всички членове на обществото, без значение от тяхната раса, етническа принадлежност и така нататък

Всъщност табелата демонстрира образно расовото напрежение, което съществува сега в Гуанджоу сред африканците и локалните поданици. Именно неотдавнашните предизвестия от китайските чиновници за увеличаващия се брой на импортираните случаи на ковид подбуждат и сходни настроения в града.

От боязън от разпространяване на ковид доста африканци в града са изгонени от домовете си от хазяите. Отказано им е и настаняване в хотели, макар изказванията им, че не са пътували скоро и не са имали контакт с пациенти с Covid-19.
 Снимка 475953

След като са принудени да изоставен жилищата и хотелите си, те са били сложени под наложителна карантина. Много оповестени онлайн видеа демонстрират чернокожи, които спят по лобитата на хотели, на улиците и под мостове. На някои от тях се вижда, по какъв начин полицията се държи жестоко с тях.

Африканската общественост в Гуанджоу е най-голямата в Китай. Тъй като доста африканци имат краткосрочни работни визи, те пътуват до Китай няколко пъти годишно, което затруднява и установяването на точния им брой в града. Смята се, че през 2017 година почти 320 хиляди африканци са влезнали и излезли от Китай през Гуанджоу.
 Снимка 403249

Що се отнася до McDonald`s, това не е първият път, когато веригата е забъркана в скандал. Миналият ноември се наложи да спрат реклама в Португалия, която употребява думите " Sundae Bloody Sundae " (Неделя, кървава неделя), с цел да разпространява десерт за Хелоуин.

Като " Кървава неделя " обаче в историята е познато едно тъмно събитие, което се случва на 30 януари 1972 година Тогава английски военни откриват огън против спокойно шествие в квартал с преобладаващо католическо население в Дери, Северна Ирландия, в резултат на който са убити 14 души, написа CNN.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР