МБАЛ „Св. Мина в Пловдив ще получи допълнително финансиране, за

...
МБАЛ „Св. Мина в Пловдив ще получи допълнително финансиране, за
Коментари Харесай

НЗОК ще финансира допълнително МБАЛ "Св. Мина"

МБАЛ „ Св. Мина " в Пловдив ще получи в допълнение финансиране, с цел да може да обезпечи съответно и навременно лекуване на постъпващите пациенти с Covid - това беше контрактувано на среща сред заместник-кмета Анести Тимчев и шефът на НЗОК проф. доктор Петко Салчев, който дойде в Пловдив.

Професор Салчев посочи, че увеличението на средствата за „ Свети Мина " е за сметка на прекачване на свободни средства от лимита на другата общинска болница „ Свети Пантелеймон ". Това може да стане със съглашение сред двамата шефове.

„ Това значи, че неусвоените средства от едната болница, заради това, че тя няма цялостен размер активност, могат да бъдат трансферирани за „ Свети Мина ", така че те да могат да правят активността, която имат. И двете лечебни заведения нямат на 100% натовареност, така че не може да се приказва, че няма задоволително средства ", сподели професор Петко Салчев.

Той посочи, че през вчерашния ден са изплатени над 237 000 лв. на „ Свети Мина " за неизплатените действия за 2015 и 2016 година. Парите към този момент са по сметките на лечебното заведение.

„ Смятам, че от финансова позиция болница „ Свети Мина " няма никакви проблеми ", акцентира още шефът на НЗОК.

Днес на среща с регионалния шеф Дани Каназирева е разисквано и финансирането за основаването на триажни центрове, които ще бъдат разкрити в Медицински центрове и ДКЦ-та.

" НЗОК ще заплаща по 30 000 лв. на месец за организирането на подобен триажен център. Те ще бъдат разкрити на територията на медицинските центрове или клинично консултативните центрове, които разполагат със лична лаборатория и рентгеново поделение ", изясни още професор Петко Салчев.

Дани Каназирева съобщи, че ще се окаже подпомагане на доболничната помощ, а задачата е да се понижи натиска върху лечебните заведения.

„ Ние също имаме условие към разкриването на всяка една такава конструкция, с цел да има действителна изгода за хората от нея. Ние държим в тях да има дневни и нощни наряди ", сподели Каназирева.

Очаква се в понеделник отговор от Медицинските центрове и Диагностично-консултативните центрове.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР