МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца е унищожена болница от много

...
МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца е унищожена болница от много
Коментари Харесай

Москов: Рискът Спешните отделения на „Пирогов“ и „Света Анна“ да станат като това във Враца е реален

МБАЛ „ Христо Ботев “ във Враца е унищожена болница от доста години, тъй като в двора ѝ беше позволено да има частна болница и това е главната причина да се случва това. Години наред, с помощта на политика на НЗОК и на страна там е допускано всичката високооборотна, висококомпетентна, скъпоплатена активност да излезе в частната болница, а тя да остане единствено на Спешното поделение и на слабоплатени неща. Това съобщи в студиото на „ Тази заран “ някогашният здравен министър доктор Петър Москов.

„ В момента политиката на НЗОК е същата към огромните държавни лечебни заведения, като към това, което се случваше години наред във Враца. И рискът Спешните отделения на УМБАЛСМ „ Пирогов “ и УМБАЛ „ Света Анна “ да се трансфорат като това във Враца е действителен в средносрочен аспект “, добави той.
По думите му една система, с цел да е работеща и ефикасна, тя се ръководи не въз основата на положителни пожелания, а въз основата на протоколи, организация и надзор за спазването на тези протоколи и организация.

„ В медицинския стандарт „ Спешна медицина “ написа, че всички пациенти, попаднали на територията на Спешно поделение, подлежат на медицински триаж. Медицински триаж се прави в помещението или в зоната за медицински триаж, такова помещение във Врачанската болница не видяхме. Пациенти попадат в триажната зона, като самонасочили се през входа амбулаторни пациенти или със съдействието на Спешна помощ. Т.е. разказът, че в случай че някой е пристигнал с кола за спешна помощ, той е незабавен, а различен не е, опонира на стандарта. След осъществяването на медицински триаж се пристъпва към снемане на пациентските данни за регистрация. Това е тъкмо противоположното на това, което е направено там (б.р. в МБАЛ „ Христо Ботев “ във Враца “, изясни Москов.
Той добави, че в Спешното поделение във Враца нито има зона за медицински триаж, нито той е осъществен.

„ Спрямо нормативната уредба активността на Спешното поделение е незаконосъобразно. Отговорността за това носи шефът и управлението на болничното заведение, тъй като в тяхната длъжностна характерност написа, че те носят отговорността за организацията на активността и за спазването на нормативните документи – не е момичето на гишето, не е незабавния екип, който е дежурил там “, съобщи Москов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР