МБАЛ „Айтос“ е първата в болница в страната, която се

...
МБАЛ „Айтос“ е първата в болница в страната, която се
Коментари Харесай

Доброволци, архитекти и лекари преобразяват детски отделения в страната


МБАЛ „ Айтос “ е първата в болница в страната, която се включва в плана „ Светулка “ на Фондация „ За положителното “ за видоизменение на детските отделения у нас. Целта на самодейността е възстановяване на материалната база и смяна на прочувствената среда за лекуване на децата пациенти.

„ Искаме да променим средата. Да я създадем по-човечна, по-детска, по-лекуваща, тъй като е ясно, че средата също лекува “, сподели в ефира на Поли Троянова от „ За положителното “.



Общо пет лечебни заведения са кандидатствали по плана, който ще им даде опция да преобразят своите детски отделения.

„ Моята концепция постоянно е била болничното заведение и детското поделение да не наподобяват на болница. Да е място където майките и децата да са спокойни, с цел да може оздравителният развой да минава леко и безпроблемно. Когато видях тези дами с тяхната упоритост, тяхното предпочитание, с тяхната безспорна съпричастност, като дами и майки, в действителност повярвах, че има към момента положително и има вяра “, показа доктор Милена Марковска, завеждащ детското поделение на МБАЛ „ Айтос “.

Вече е закупена и първата инсталация за болничното заведение в града.

„ Инхалатори, аспирационна помпа, медицински масички. Говорихме и за инфузионни помпи, каквито ние нямаме, и като цяло в никакъв случай съвсем не сме работили с такива. Евентуално веноскоп, с цел да може по-лесно и по-безболезнено да става слагането на абокатите на децата, което е главната контузия при престоя в едно детско поделение “, описа доктор Марковска.

За преобразяването на детското поделение ще помогне и частна компания, която безплатно ще изготви план.

„ Обмисляме вид да зонираме пространствата, тъй че всеки пациент да има лична персонална зона, без значение че е в стая с още 5 пациента. Идеята е да се усеща удобно и да прилича уюта на дома “, описа проектант Магдалена Славова.

„ Колкото и да коства всичко това, то ще се случи “, показа Кремена Кунева от „ За положителното “.

От Фондацията споделиха, че сега търсят художници в Бургас, които биха помогнали на акцията със своя труд и гений.

Ако желаете да подкрепите Фондация „ За положителното “ и план „ Светулка “, можете да дарите по дарителската сметка на фондацията:

Райфайзенбанк (България) ЕАД
BIC код: RZBBBGSF
IBAN номер: BG91RZBB91551012773591
съображение: Светулка
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР