Mazda разкри спецификациите на шестцилиндровия дизелов двигател e-Skyactiv D, който ...

Mazda разкри спецификациите на шестцилиндровия дизелов двигател e-Skyactiv D, който

Mazda представи нов дизелов двигател с разход от под 5 на 100

Mazda разкри спецификациите на шестцилиндровия дизелов мотор e-Skyactiv D, който ще задвижва европейските версии на кросоувъра CX-60. Моторът ще получи 48-волтов стартер-генератор и ще употребява технологията за изгаряне DCPCI.

По този метод от компанията дават обещание топлинна успеваемост от 40 % и разход на гориво от 4.9 - 5.3 литра на 100 километра. В взаимозависимост от типа на задвижването елементът ще има друга мощ: 200 или 254 конски сили.

Всъщност Mazda показа 3.3-литровия e-Skyactiv D дизел през април, по едно и също време с стартирането на новия кросоувър CX-60 на японския пазар. Сега същото устройство ще се предлага и в Европа с две мощносттни версии. Двигателят разполага със солидна термична успеваемост от 40 % и с тегло, сходно на това на дизела 2.2, което имаше позитивен резултат върху салдото на ръководството.

Тайната на високата успеваемост се крие в няколко точки. Първо, дизелът e-Skyactiv D е оборудван с 48-волтов M Hybrid Boost стартер-алтернатор. На второ място, той употребява технология за горене DCPCI (контролирано посредством систематизиране отчасти авансово смесено запалване посредством сгъстяване) за по-ефективно разбъркване, цялостно изгаряне и ниски излъчвания.
`Mazda

Базовият елемент с 200 конски сили, предопределен за версиите със задно предаване на CX-60, отделя 127 грама въглероден диоксид на километър. По-мощвият вид, този с 254 конски сили, ще бъде конфигуриран на колите със задвижване на всички колела i-Activ AWD. Той отделя 137 грама CO₂ в атмосферата.

За съпоставяне, шестцилиндровият дизел B57 на BMW X3 отделя 160-183 грама CO₂ на километър по цикъла WLTP. В същото време моторът на Mazda обезпечава и много добра динамичност. Топ версията на CX-60 форсира до 100 км/ч за 7.4 секунди.

По-късно към гамата на модела ще бъде прибавен още един елемент - трилитровият бензинов " шестак " e-Skyactiv X. Той ще рабони в хибриден тракт дружно с електромотор. e-Skyactiv PHEV ще е със систематична мощ 327 к.с. и пиков миг от 500 Нм.

И двата елемента ще работят с осемстепенна автоматизирана трансмисия, оборудвана с влажен многодисков съединител вместо преобразувател на въртящия миг, както при AMG Speedshift MCT 9G.

Източник: fakti.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg