Майсторка на бижута и сувенири от Елена декорира за всеки

...
Майсторка на бижута и сувенири от Елена декорира за всеки
Коментари Харесай

Майсторка на бижута декорира великденски яйца с бисеропластика

Майсторка на бижута и сувенири от Елена декорира за всеки Великден яйца по незнайна у нас технология - бисеропластика. Старинното изкуство е доста известно в Русия, само че Александра Гедз го е пренесла в България и дообогатила със свои детайли. Казва, че незабавно се възприело у нас, защото е близо до всяко българско сърце.

Яйцата се обшиват с мъниста и перлички, и се декорират с изображения на светци. Така те се трансформират в същински шедьоври.
Александра Гедз, занаятчия на бижута и сувенири: Тази технология на български споделят бисероплетене, бисерное шетьо, тя е много известна в Русия и вършат великденски яйца с орнаменти, които изшиват от бисери, и също поставят иконички. Но по тази причина, че пребивавам в България към този момент, моята технология е претърпяла дребни промени, тъй като поставям върху яйцата повече от български икони. Макар че ние имаме общи икони съветски и български. Общите ни светци са Почаевска Богородица, Казанската Богородица, икона „ Неувяхващ цвят “- тя също е обща за нашите нации, Исус Христос Вседържател.
За неповторимата великденска декорация тя употребява кокоши яйца, стиропор и стъклени мъниста.
Александра Гедз: Тези яйца украсявам благодарение на стъклени мъниста, нанизвам през найлонов конец едно по едно - медитативна работа. Да, употребявам стиропор, тъй като няма толкоз огромни яйца. Щраусовите доста са скъпи. В процеса на готвене, аз би трябвало да сготвям и не троша черупката, а върша две дупчици и отвявам яйцата и готово.


По думите й, в България има огромен интерес към тези декоративни яйца, тъй като това е ново изкуство, само че пък е близко на българското сърце поради общите ни православните икони.
Александра Гедз: Забелязах, че в България доста обичат естествените цветове - на камъка, на дървото, на земята, на зеленината на листа. Нашите съветски яйца са доста ярки, светли, български също има ярки, и не мога да се откажа от това.
За Цветница Саша окичи дребните лазарки в Елена с красиви диадеми, направени от нея, а по великденските празници гостите на възрожденското градче откриха хубостта на неповторимите великденски яйца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР