Майстор Виктор Лимонов ще завърши до 40 дни Водния часовник,

...
Майстор Виктор Лимонов ще завърши до 40 дни Водния часовник,
Коментари Харесай

Водният часовник на Сахат Тепе тръгва до 40 дни

Майстор Виктор Лимонов ще приключи до 40 дни Водния часовник, който ще бъде инсталиран на Сахат Тепе. Проектът бе умислен като имитация на съществувало преди 19 века сходно оборудване в региона на стълбите на „ Каменица ”

„ До 40 дни часовникът би трябвало да бъде създаден и да бъде инсталиран. Документално всичко е в съгласие и всичко е въпрос на софтуерно време да се създаде ”, сподели кметът на Централен Георги Стаменов.

Статутът на часовника ще е „ преместваемо оборудване “. С мраморния си фундамент ще е висок към 2,2 метра.

„ Използвал съм същите материали каро римляните – камък, метал и малко бронз. Часовникът ще е под капак от полипропилен, с цел да оцелее при вандалски офанзиви ”, изясни Виктор Лимонов, който е правоприемник на династията леяри Велеганови.

Той дава обещание да инсталира новата атракция при започване на октомври.

„ Целта е да пресъздадем един достоверен часовник, липсващ преди 18 века от нашия град. Ако го възстановим, ще създадем една нова атракция и по-голяма посещаемост на самия рид “, изясни Георги Стаменов.

Преди време Димитър Райчев и археоложката Елена Кесякова направиха цялостно историческо и археологическо проучване на този часовник. Според летописите, в интервала 125-127 година след Христа е имало подобен часовник на Дановия рид.

 

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР