Майстор пекар от Пловдив издири над 1000 рецепти за български

...
Майстор пекар от Пловдив издири над 1000 рецепти за български
Коментари Харесай

Пекар от Пловдив събра в книга забравени рецепти

Майстор пекар от Пловдив намери над 1000 предписания за български баници. 100 от тях Георги Лефтеров издаде в книга, с цел да покаже разнообразието на едно от най-предпочитаните родни ястия. Майсторът персонално е обиколил всички кътчета на страната, с цел да запише и запази рецептите.

Пловдив

След книгата му, отдадена на хляба, Георги Лефтеров взема решение да помогне на българите да преоткрият забравените остарели предписания за баници. Разказват му ги хора от страната. Намира ги и в старите книги, в библиотеки и манастири.
Георги Лефтеров - занаятчия пекар: Баницата за българина е баничка, не, баницата е централно ястие, както и хлябът. Баници сме правили на всеки един празник, само че сме не запомнили.
Майсторът е тествал всички предписания в книгата и към този момент си има обичани.
Георги Лефтеров - занаятчия пекар: Това е Ихтиманският лучник, това е Преславската кубадия, която старите българи споделят, че още подобен тип кубадия е ял още царят от Симеоново време.
Демонстрира ни баница, рецептата за която записва от българи изселници от Одрин.
Георги Лефтеров - занаятчия пекар: Това е една баница, в която има сметана, яйца и сирене. Разликата е, че в нея няма никакво олио, защото сметаната е мазна. Този тип баница най-после, 5-7- минути преди да я извадим подготвена от печката, тя се залива с вряла вода и отново я допичате.
Георги Лефтеров пътува и до Украйна, където преселници му разкриват рецептите за преславските баници. Преоткрива и Дуранкулашката гъненица, която е друга забравена българска баница. Една от последните предписания, която записва от възрастен арменец, е за печиво със заешко месо и картофи. А най-богатата баница съгласно майстора е дунавският рибник с четири типа филета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР