Майстор-готвачи от цял свят загърбват ресторантските кухни и развиват частен

...
Коментари Харесай

Топ-шефове преобразяват кариерата си чрез... TikTok


Майстор-готвачи от целия свят загърбват ресторантските кухни и развиват частен бизнес, като се разпространяват в TikTok и обществените мрежи (снимка: CC0 Public Domain)

Covid принуди стотици хиляди заведения по света да затворят порти, което остави без работа техните келнери, бармани, готвачи. Сега някои от майсторите на кухненската магия се насочват към TikTok, с цел да преоткрият себе си и гения си.

Когато Тара Моаз е освободена от работата си в натоварената кухня на известно заведение, тя взема решение да възобнови кариерата си като частен готвач. Зарязва търсенето на работа в заведения за хранене и фирмени столови и вместо това стартира личен бизнес – става началник, който може да бъде нает за частни събития.

Моаз споделя, че е знаела, че би трябвало да стане доста известна измежду евентуалните клиенти, по тази причина е измислила тактика. „ Трябваше да се уверя, че ще „ взривя “ обществените медии “, споделя тя. Как? 29-годишната жена стартира да качва в TikTok видеоклипове за своето готвене и предписания. Прави шоу, прави представление – и стартира да натрупа почитатели. Две години по-късно нейният акаунт – @chefmoise_ – към този момент има повече от 558 000 почитатели. Видеоклиповете й са навъртели повече от 13 милиона лайкове.

„ Не можех да допускам, че стигнах до 500 000 почитатели толкоз бързо “, споделя Моаз, която в този момент е доста търсена като частен началник. Казва, че по никакъв начин не й липсва светът на заведенията за хранене и присъщите му сексизъм и расизъм.

Благодарение значително на TikTok и своя профил там Моаз в този момент прави 12 до 14 частни кетъринг събития на месец. Допълнително печели към 100 $ на всеки четири седмици като регистриран „ основател на TikTok наличие “. Това е, тъй като TikTok заплаща на записаните членове на своя „ фонд на основателите “ известна сума пари на месец, избрана основно от броя гледания на видеоклиповете.

Друг предан фен на храната, готвачът Брандън Скиър, към този момент има 1,9 милиона почитатели и 34,5 милиона лайкове в TikTok от хора, които наблюдават постоянните му уроци по готвене в неговия профил @sad_papi. И той е напусна света на заведенията за хранене при експлоадирането на пандемията. Започнал да качва свои видеоклипове в обществените медии. И на него не му липсва остарелият живот.

Приготвянето на блюдата в заведенията за хранене е изтощителна работа от рано заран до късно полунощ, спомнят си шефовете, загърбили кухните (снимка: CC0 Public Domain)

Докато работел, мечтаел да стане сушеф и по-късно вероятно началник на кухнята. „ Но след това, колкото повече се отдръпвах от ресторантьорската промишленост [в резултат на Covid], толкоз повече осъзнавах какъв брой доста неща просто не са естествени в нея. Ако искаш да работиш в изискана кухня… идваш рано заран и стоиш там до края на деня. Няма значение дали сте пристигнали в девет сутринта – ще работите до 2,30 часа през нощта, когато излезе и последната маса. “ А сумата на възнаграждениети, съгласно него, по никакъв начин не е оправдана.

29-годишният Скиър споделя, че в този момент печели повече, като единствено си стои у дома, готви за наслаждение и качва видеоклипове. Също е регистриран TikTok „ създател “. Приложението му заплаща по към 300 $ на месец. Наред с това печели няколкостотин $ от видеоклиповете, които пуска в Instagram и YouTube.

Наред с това изкарва доходи от продуктово позициониране по контракти с компании за храна и готвене. Прави и видеоклипове и създава предписания за тези компании. Казва, че общият размер на приходите му надвишава доста това, което е получвал като готвач в тогавашния ресторантьорски бранш.

„ Свободата е огромна, само че отново се работи доста часове “, споделя той. „ И въпреки всичко мисля, че пандемията отвори доста порти за доста хора “.

Главният готвач Карън Розенблум е създател на редица видеоклипове, станали „ вирусни “ в Tiktok. Сред тях има един, който я демонстрира по какъв начин прави доста изтънчен сандвич със сирене и шунка, който е гледан 4,5 милиона пъти. Розенблум може да е единствено на 21 години, само че преди този момент е работила в седем професионални кухни.

От началото на пандемията развива персоналния си акаунт в Tiktok – @karens_cooking – за разпространение на работата си като частен готвач. Вече е събрала 124 000 почитатели и 3,8 милиона лайкове. Пътят й е подобен с този на Моаз.

„ Ресторантската промишленост е мощно доминирана от мъже “, споделя тя. „ Много дами готвачи се обръщат към частната работа като готвачи, тъй като това им разрешава да бъдат шефове сами по себе си и да курират личен екип, лични клиенти и свои лични менюта “. Популяризирала себе си и рецептите си в TikTok, знаейки, че хората ще се заинтересуват от нея като частен готвач.

Благодарение на видеоклиповете в този момент получава до 20 поръчки на месец от всички краища на Съединени американски щати – за кетъринг за частни събития. И също като Скиър ря получава спомагателен поток от приходи от покупко-продажби за позициониране на артикули.

Натоварената работа по заведенията за хранене не липсва на никого от майсторите на положителната храна, станали TikTok звезди (снимка: CC0 Public Domain)

Моаз, Скиър и Розенблум акцентират недоволството от работата в кухните на заведения за хранене и го сочат като част от повода да преминат към TikTok, с цел да се преоткрият като частни готвачи или като основатели на видеоклипове за храна. Нито един от тях не съжалява, че се е отказал от бъхтането в заведенията. „ Първо, получавам опцията – за първи път кариерата си – да предпочитам клиентите си, “ споделя Моаз. „ И второ, управлявам цените си. Мога да кажа „ хе, ето това коствам, това ще ми платиш. “
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР