Майорът на афганистанските ВВС Дастагир Замарай бе до такава степен

...
Майорът на афганистанските ВВС Дастагир Замарай бе до такава степен
Коментари Харесай

Нова тактика на талибаните - aтентати срещу афганистански пилоти с оттеглянето на САЩ

Майорът на афганистанските Военновъздушни сили Дастагир Замарай бе дотам обезпокоен от убийствата на талибаните в Кабул, че реши да продаде дома си, с цел да се реалокира в по-безопасен джоб в разтегнатата столица на Афганистан, написа " Ройтерс ".

Вместо да бъде посрещнат от евентуален покупател в офиса на брокера му по-рано тази година, 41-годишният водач бе посрещнат от нападател, който простреля смъртоносно сътрудника по недвижими парцели в устата. Замарай протяга ръка към оръжието си, само че нападателят го прострелва в главата. Бащата на седем деца пада мъртъв върху 14-годишния си наследник. Момчето е пощадено, само че към този момент съвсем не приказва, споделя фамилията му.

Замарай " отиде там единствено тъй като той персонално познаваше брокера и смяташе, че е безвредно ", разяснява Самиула Дарман, неговият шурей. " Не знаехме, че той в никакъв случай няма да се върне. "

Най-малко седем афганистански водачи, в това число Замарай, са убити отвън базата им тази година, съгласно двама висши афганистански държавни чиновници. Тази поредност от целенасочени убийства, които не са докладвани по-рано, илюстрират това, което американските и афганистанските управляващи считат за съзнателно изпитание на талибаните да унищожат един от най-ценните военни активи на Афганистан: неговия корпус от подготвени от Съединени американски щати и НАТО военни водачи.

По този метод талибаните - които нямат военновъздушни сили - се стремят да изравнят играта, до момента в който напредват с огромни наземни офанзиви. Талибаните бързо завземат територия, следена в миналото от подкрепяното от Съединени американски щати държавно управление на президента Ашраф Гани, пораждайки опасения, че в последна сметка могат да се опитат да завладяват Кабул.

В отговор на " Ройтерс " представителят на талибаните Забихула Муджахид удостовери, че групата е умъртвила Замарай и че е стартирала стратегия, в която водачите на афганистанските военновъздушни сили ще бъдат " отстранени, тъй като всички те бомбардират нашите хора ".

Правителството на Афганистан не оповести обществено броя на водачите, убити при целенасочени атентати. Министерството на защитата на страната не отговори на претенции за коментар. Пентагонът съобщи, че е наясно със гибелта на няколко афганистански водачи при убийства, декларирани от талибаните, само че отхвърли да разяснява разузнаването и следствията на Съединени американски щати.

Афганистанските военни водачи са изключително привлекателни цели за ликвидиране, настояват сегашни и някогашни американски и афганистански управляващи. Те могат да ударят сили на талибаните, които се събират за огромни офанзиви, да трансферират командоси до задачи и да обезпечат животоспасяващо въздушно прикритие за афганистанските сухопътни войски. Обучението на водачите лишава години и са мъчно заменими, което съставлява огромен удар по отбраната на страната с всяко ликвидиране.

Да бъдат свалени е непрекъснато действителен риск. И въпреки всичко тези водачи постоянно са най-уязвими по улиците на личните си квартали, където нападателите могат да дойдат отвред, сподели пенсионираният американски бригаден военачалник Дейвид Хикс, който командваше напъните за образование на афганистанските военновъздушни сили от 2016 до 2017 година

" Животът им е изложен на доста по-голям риск отвън базат), в сравнение с до момента в който са в полет с бойни задачи ", сподели Хикс. Последните убийства получават все по-голямо значение, защото афганистанските военновъздушни сили са пред тествания както в никакъв случай преди.

Миналата седмица американските сили напуснаха основния си боен бастион в Афганистан, авиобаза Баграм край Кабул, до момента в който приключват изтеглянето си от страната, 20 години след свалянето на талибаните и след нападенията на Ал Кайда от 11 септември 2001 година
 Изход: Как Съединени американски щати напуснаха авиобаза Баграм - по мрачно, небрежно и тихомълком
Изход: Как Съединени американски щати напуснаха авиобаза Баграм - по мрачно, небрежно и тихомълком

Не уведомили афганистанците, разбрали след часове, а в базата има затвор с 5000 талибани

" Пилотите са преди всичко в листата на талибаните ", сподели върховен чиновник на афганистанското държавно управление.

Афганистанският чиновник и още двама, изказвайки се при изискване за анонимност, обявиха, че работят за отбрана на водачите и техните фамилии, като реалокират някои в жилища в бази и други в по-безопасни цивилен квартали.

Говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом изрично осъди " всички целенасочени убийства в Афганистан " и акцентира уговорките на Съединени американски щати да продължат да дават помощ за сигурността на афганистанската войска.

Афганистанските Военновъздушни сили са мощно подвластни от американското образование, съоръжение и поддръжка, както и от логистика за муниции и аварийни елементи. Пентагонът към момента не е прецизирал изцяло по какъв начин ще поддържа афганистанските Военновъздушни сили, откакто задачата, ръководена от Съединени американски щати, публично завършва през идващите седмици, както е подредено от президента Джо Байдън.

Пентагонът съобщи пред " Ройтерс ", че ще се стреми да даде на Афганистан спомагателни самолети, с цел да облекчи напрежението от бойните загуби и престоя за техническото обслужване.

Дейвид Петреас, някогашен шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ и някогашен командващ американските сили в Афганистан, предизвести, че неспособността на Съединени американски щати да дават задоволително поддръжка за афганистанските военни може да бъде пагубна. " Ние евентуално ", сподели той в изявление.

Вашингтон подхваща ограничения за евакуация на преводачи, които са работили за американската войска, само че не е ясно дали администрацията на Байдън би рискувала да направи същото за афганистанските сили, като водачите. Някои публични представители считат, че предлагането на тактика за излизане на елитни афганистански войски може да форсира рисковия колапс след изтеглянето на Съединени американски щати.

Оценките на американското разузнаване предизвестяват, че афганистанското държавно управление може да падне единствено за шест месеца, обявиха двама американски чиновници пред " Ройтерс ".
 Съединени американски щати обмислят бързи визи за уязвими афганистански дами след военното си евакуиране
Съединени американски щати обмислят бързи визи за уязвими афганистански дами след военното си евакуиране

Жени служители на реда, медийни служителки, съдии и медици са убивани в Афганистан

Двама водачи на афганистанските военновъздушни сили бяха убити на 7 юни, пробвайки се да изтеглят бойци, ранени по време на атака.

Талибаните поеха отговорност за свалянето на творби от Русия хеликоптер Ми-17, финансиран от Съединени американски щати. Местните медии идентифицираха починалите водачи като Милад Масуд и Абдул Алим Шахраяри. В изказване на афганистанското министерство на защитата се споделя, че хеликоптерът се е разрушил, само че не споделиха за какво, нито идентифицираха водачите. Афганистански чиновник, говорейки при изискване за анонимност, удостовери, че хеликоптерът е свален.

И екипажът и машината бяха скъпи.

Афганистанският флот е единствено с 13 хеликоптера Ми-17 и 65 квалифицирани летателни екипажа на водачи и втори водачи, които да летят с тях, съгласно американските военни данни надлежно от април 2021 година и ноември 2020 година

Тези данни демонстрират, че афганистанските военновъздушни сили включват 339 квалифицирани екипажа и 160 самолета - по-малко от една четвърт от размера на флота на американския търговски транспортьор Southwest Airlines. " Използваемият " флот е още по-малък - към 140 самолета, съгласно данни от април.

Създадени по модел на Съединени американски щати, афганистанските Военновъздушни сили са оборудвани с хеликоптери UH-60 Black Hawk и голям транспортен аероплан C-130H, само че афганистанците не знаят по какъв начин да ги поддържат, съгласно отчет на Пентагона, оповестен през април. Тези машини се обслужват от финансирани от Съединени американски щати реализатори, които също се оправят с по-голямата част от поддръжката за останалата част от флота, в това число леки щурмови самолети A-29 Super Tucano, самолети AC-208 Eliminator и хеликоптери MD-530, съгласно този отчет.

Отделен отчет за 2020 година на основния контрольор на Пентагона предизвестява, че флотът на Афганистан ще спре да бъде " боеспособен " до няколко месеца, в случай че афганистанските Военновъздушни сили изгубят поддръжката на подизпълнителите. Пентагонът не е споделил какъв брой подизпълнители ще останат в Афганистан.

" Ройтерс " се свърза с двама огромни американски подизпълнители в защитата, които поддържат афганистанските военновъздушни сили: Leidos Holdings Inc и DynCorp International, в този момент част от Amentum Services Inc. Говорителите на тези компании отхвърлиха да кажат какъв брой, в случай че има такива, към момента са в Афганистан.

В коментар за " Ройтерс " Пентагонът призна, че отдръпването на подизпълнители може да повлияе на рутинната поддръжка, нещо, върху което се работи. Говорителят майор Роб Лодевик съобщи, че към този момент е станало нормална процедура да се изпращат самолети в чужбина за тежка поддръжка.
 Байдън: Съединени американски щати завършват задачата в Афганистан на 31 август
Байдън: Съединени американски щати завършват задачата в Афганистан на 31 август

Предпазлив оптимист за независимото бъдеще на Афганистан

Петреас разяснява, че това е освен скъпо, само че е и " непрактично " във военно време да се изпращат самолети от Афганистан за ремонт. Дистанционното образование и срещи посредством видеоконференция също имат естествени ограничавания.

Заедно със специфичните сили на Афганистан, афганистанските Военновъздушни сили са дирек на националната тактика за попречване на завладяването на градове от талибаните. В допълнение към обезпечаването на въздушно прикритие и осъществяването на бомбардировки, водачите организират медицински евакуации, доставки и транспортират войски за разтеглената войска на страната.

След известието за отдръпване на Байдън, талибаните удвоиха броя на областите, които са под техен надзор в Афганистан, до 203, което е съвсем половината от 407 области в страната. " Ройтерс " не можа да ревизира без значение данните.

Западните чиновници по сигурността обявиха, че бунтовническите сили са завладяли над 100 области, само че талибаните настояват, че имат надзор върху над 200 области в 34 провинции, съставляващи над половината от централноазиатската страна.

Американската войска спря да разгласява резултатите си от следените от талибаните области и споделя, че информацията към този момент е класифицирана. Но в четвъртък представител на Пентагона призна, че талибаните са завладяли " десетки " регионални центрове.

Бързият прогрес на талибаните затрудняват екипажите и самолетите на афганистанските Военновъздушни сили да спрат офанзивата, обявиха четирима американски чиновници.

Дори преди последната вълна от талибански офанзиви, афганистанските военновъздушни сили извършват задачи с по-бързи темпове от предстоящото, натрупвайки инспекции за техническо обслужване, които извадиха повече самолети от употреба, съгласно отчет от май от генералния контрольор на Пентагона.

Генерал Остин Милър, командващ американските сили в Афганистан, предизвести на 29 юни, че е угрижен за " прекомерната приложимост " на афганистанските военновъздушни сили. " Ако прекаляват, ще им е мъчно да се... възстановят ", сподели Милър пред кореспонденти.

В реплики от Белия дом в четвъртък Байдън сподели, че помощта за афганистанската войска ще продължи след края на американската военна задача на 31 август. Но Байдън надали е бил оптимист за бъдещето на Афганистан, поставяйки под подозрение двугодишния план за опазване на единна, централизирана страна. И въпреки всичко той сподели, че успеха на талибаните не е неизбежна.

" Доверявам се на потенциала на афганистанската войска, която е по-добре подготвена, по-оборудвана и по-компетентна " от талибаните, сподели той пред кореспонденти.
 Талибаните издигнаха знамето си на границата сред Афганистан и Таджикистан
Талибаните издигнаха знамето си на границата сред Афганистан и Таджикистан

Ислямистите предриеха мощна атака

Не единствено заканите за гибел против него и неговото семейство изгониха афганистанския водач на хеликоптер майор Найем Асади от Афганистан. Асади сподели, че афганистанските Военновъздушни сили не са създали задоволително, с цел да защитят водачите, уязвими от атентати отвън базата.

" Те харчат доста пари за образованието на тези водачи, само че не могат да харчат пари за тяхната сигурност ", сподели Асади в изявление за " Ройтерс ", откакто дойде в Ню Джърси, като получи предложение за леговище.

Асади се оплака, че не на всички афганистански водачи е плащано еднообразно или даже постоянно. Като член на етническото малцинство от Хазара, Асади има вяра, че той също е прескочен за покачване. " Те не се грижат еднообразно за всеки водач ", сподели той.

Афганистанските военни не дадоха отговор на претенции за коментар по случая на Асади. Асади не сподели документи на " Ройтерс " в поддръжка на изказванията си за дискриминация.

Експертите споделят, че моралът на афганистанските сили може да се окаже сериозен за попречване на колапса, поради инерцията на талибаните и хипотетичната уязвимост на афганистанското централно държавно управление в основни елементи на страната.

В неделя след прогрес на талибаните в Северен Афганистан. Почти 300 отлетяха за Афганистан в сряда, а чиновници в Кабул не престават да показват доверие към афганистанските сили за сигурност.

Преглед от наблюдаващ на американско държавно управление откри, че съвсем половината от всички задгранични военни стажанти, които са отсъствали без отпуск, до момента в който са се обучавали в Съединени американски щати от 2005 година, са от Афганистан. В последна сметка Пентагонът спря образованието на афганистански водачи в Съединени американски щати.

Нилоофар Рахмани, първата жена водач с неподвижно крило в афганистанските военновъздушни сили, завоюва леговище в Съединени американски щати през 2018 година, откакто получи смъртни закани от талибаните и други групи в афганистанското общество, които я осъдиха за работа й с американските военни.

Рахмани, която в този момент се образова във Флорида за инструктор, съобщи, че афганистанското държавно управление не приема задоволително съществено тези закани и че даже някои от нейните сътрудници водачи не считат, че дамите би трябвало да летят. Тя сподели, че не й е плащано една година.

" Разби ми се сърцето, бях в меланхолия две години, единствено като си помисля за това ", сподели Рахмани, обяснявайки, че се усеща изоставила фамилията си и това, което в миналото наподобява като обещаваща военна кариера. Тя сподели, че се притеснява, че доста водачи ще изоставен " заради липса на поддръжка и заради заканите ".

Афганистанските военни не дадоха отговор на искане за коментар по случая на Рахмани.

Активен афганистански водач, разговаряйки с " Ройтерс " при изискване за анонимност от Афганистан, сподели, че и той се пробва да откри метод да избяга от страната в лицето на влошената се сигурност. Някои намират вратата на Съединени американски щати затворена. Мохд Хамаюн Зарин, някогашен водач на A-29, разяснява, че е шокиран от отвод на американското посолство в Кабул за настояването му за виза през март.

Като деец от афганистанските Военновъздушни сили, прекарал години образование в Съединени американски щати, Зарин е уверен, че талибаните ще съумеят да изпълнят заканите си да убият него и фамилията му в този момент, когато американските войски се изтеглят. Сигурен е, че талибаните са готоеи на отплата, тъй като " не им пусках цветя, това бяха бомби ", сподели Зарин в изявление, като за първи път обществено разказа случая си с вярата, че Съединени американски щати може да го преразгледат.

В писмото си до Зарин, прегледано от " Ройтерс ", американското посолство в Кабул съобщи, че не дава отговор на изискванията за същите визи, избрани за преводачи, защото не работи непосредствено за Съединени американски щати, а по-скоро за държавното управление на Афганистан.

Зарин сподели, че тази разликата няма огромно значение за място като Афганистан, където е прочут като англоговорящ водач, който е прекарал години на образование в Съединени американски щати. Държавният департамент отхвърли коментар по случая на Зарин, като съобщи, че заявките за визи са поверителни.
 Талибаните завзеха основен Граничен контролно-пропусквателен пункт с Иран, управляват 85% от територията на Афганистан
Талибаните завзеха основен Граничен контролно-пропусквателен пункт с Иран, управляват 85% от територията на Афганистан

Радикалните ислямисти настъпват

Масуд Атал, водач на хеликоптер Black Hawk, изплзва почивния си ден на 30 декември, с цел да купи плодове за майка си, когато два мотоциклета обкръжиха сивата му Toyota Corolla на градска автомагистрала в Кандахар, по един от всяка страна на колата. Въоръжени лица на гърба на двата мотора стреляха по Атал, улучен е 11 пъти, един път в лицето, шест пъти в дясната му ръка, останалите в гърдите.

Атал бе разказал на фамилията си, че е получавал смъртни закани от талибаните, последно в телефонно позвъняване единствено два дни преди да бъде погубен. " Мъртъв си ", са му споделили те, описа Башир Ахмад, един от братята на Атал. Атал изиска бодигардове и бронирана кола, само че афганистанската войска отхвърли, сподели Ахмад, обвинявайки, че е " доста слаба във връзка с тези неща ".

Афганистански боен представител Садек Еса удостовери, че Атал е погубен от талибаните, само че не даде спомагателни мнения по случая.

Талибаните потвърдиха, че са умъртвили Атал и споделиха, че ще създадат безусловно същото и с други водачи. " Атакуваме тези, които бомбардират цивилни, които хвърлят сляпо бомби върху цивилни къщи, това е обвързване за нас и ние ще създадем това ", сподели Муджахид, представител на талибаните, пред " Ройтерс ".

За родителите на Атал, това е петото им дете, убито през десетилетията на бойни дейности в Афганистан. През 1984 година, по време на окупацията на СССТ, ракета, изстреляна от антисъветски муджахедини, пада пред учебното заведение на децата им в Кандахар, убивайки един от синовете им и три дъщери, разяснява фамилията.

Подобен пресечен огън е умъртвил незнаен брой афганистански цивилни. Но в убийството на Атал няма нищо безсистемно. Талибаните " се концентрират първо върху водачите... с цел да създадат афганистанското държавно управление задоволително уязвимо, с цел да го победят ", разяснява другият му брат, Уахид.

Да се заловен на убийците на афганистански водачи е мъчно.

Няколко седмици след януарския разстрел на Замарай, водачът убит в офиса на брокера му, полицията в Кабул сподели на фамилията, че имат арест. Те молят 14-годишния наследник на Замарай да разпознава обвинения.

Когато вижда арестувания в полицейското ръководство, младежът осведоми полицията, че са хванали неверния мъж. Полицията се пробвала да убеди момчето, че обвиненият в този момент може да наподобява по друг метод, защото е със строшен нос, разяснява фамилията.

" Полицията настояваше (синът на Замарай) да разпознава неверния човек, единствено с цел да скрие слабостта си и да покаже достижение ", сподели Дарман, зетят на Замарай. Афганистанските управляващи отхвърлиха да отговорят на искане за коментар на изказванията.
 Талибаните нахлуха в Кандахар
Талибаните нахлуха в Кандахар

Водят се боеве
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР