Маймунска шарка се появи във Великобритания. За 10 дни случаите

...
Маймунска шарка се появи във Великобритания. За 10 дни случаите
Коментари Харесай

Рядко инфекциозно заболяване се появи отново в Европа

" Маймунска шарка " се появи във Англия. За 10 дни случаите на Острова към този момент са седем. Съобщения за доказани случаи има и в Испания и Португалия.

На 7 май във Англия се появи първото известие за случай на по този начин наречената „ маймунска шарка ". Заболяването е рядко за Европа.

Заболяването при хора е разпознато за първи път през 1970 година в Демократична република Конго при 9-годишно момче. Оттогава за заразяване е съобщавано в 11 африкански страни.

Спорадичните случаи на инфектирани в Европа са били измежду хора, които са пътували скоро до Африка. Въпреки че липсва публична информация за записаните случаи в този момент, е ясно, че те са най-вече измежду мъже, които не са пътували скоро в чужбина, което кара експертите да търсят друга причина за разпространяването на болестта.

Това обаче е проблем като цяло, даже в страните, където тя е нормална. Миналата година е имало повече от 6000 обявени случая в Конго и към 3000 случая в Нигерия.

„ Маймунската шарка “ е родственик на едра шарка - заболяване, което е ликвидирано през 1980 година, само че е по-малко излъчено, предизвиква по-леки признаци и е по-малко смъртоносно.

Симптомите нормално стартират с композиция от тресчица, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, настинка, безсилие и подути лимфни възли. След тресчица главната характерност на „ маймунската шарка “ е доста противен обрив, който има наклонност да се развие един до три дни по-късно. Често стартира от лицето и по-късно се популяризира по други елементи на тялото.

Въпреки че към този момент има известия за сходни случаи в Испания и Португалия, от английското здравно ведомство акцентират, че рискът за обществото остава доста дребен, тъй като вирусът не се популяризира елементарно сред хората.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР