Маймуните не могат да съдят за нарушаване на авторски права

...
Маймуните не могат да съдят за нарушаване на авторски права
Коментари Харесай

Маймуните не могат да съдят за авторски права, реши US съд

Маймуните не могат да съдят за нарушение на авторски права и организация в отбрана на животните не може да бъде правосъден бранител по такива въпроси.

Това реши апелативен съд в Съединени американски щати в правосъдна борба за авторството на селфи на маймуната Наруто , осведоми " Ройтерс ".

Процесът е обвързван с прословуто селфи с маймуната Наруто, живееща в естествен резерват, която си е направила фотография с фотоапарата на английския фотограф Дейвид Слейтър по време на пътешестване през 2011 година

Впоследствие фотографията е оповестена от Слейтър в книга за диви животни, което докара до дългогодишна правосъдна борба за авторското право на фотографията - дали е на животното, което е направило фотографията, или на фотографа, който има апарата.

Девети областен федерален апелативен съд в Сан Франциско постанови, че Законът за авторското право не позволява на животните да подават правосъден иск за нарушение на авторските права.

Допълва се, че групата PETA (Хора за етично отношение към животните), внесла желае от името на Наруто, не може да съставлява маймуната.

Според организацията маймуната е законният притежател на всички фотоси, които е направила. Но федерален арбитър в Сан Франциско отсъди през януари 2016 година, че законодателството за авторското право не се ползва за животни.

Случаят беше импортиран в американския съд, тъй като книгата на Слейтър се продава и в Съединени американски щати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР