Майките знаят, че най-добрата храна за бебетата е кърмата. Малък

...
Майките знаят, че най-добрата храна за бебетата е кърмата. Малък
Коментари Харесай

Кърменето засилва устойчивостта на бебетата към стрес

Майките знаят, че най-хубавата храна за бебетата е кърмата. Малък опит на учени от университета Браун сподели, че тя е толкоз потребна освен поради състава на млякото, а и тъй като усилва издръжливостта на дребните на стрес, оповестява Ройтерс.

Педиатрите предлагат на майките да кърмят бебетата си най-малко до 6-месечна възраст, тъй като това ускорява имунната система на децата и понижава заплахата от инфекции на горните дихателни пътища, от отити, алергии, затлъстяване, диабет, даже от Синдрома на неочаквана гибел.

Макар и доста проучвания да са документирали тези изгоди, по какъв начин тъкмо кърменето ги провокира, не е толкоз известно. Американските учени са изследвали равнищата на хормона на напрежението кортизол при 21 бебета, кърмени през първите пет месеца и на още толкоз бебета на изкуствено хранене. Когато ги изложили на стресираща обстановка - занемаряване от майката, учените открили по-малко данни за стрес при кърмените бебета.

"Кърменето управлява характерен ген, който контролира физиологичната реакция на бебето на стрес ", сподели ръководителят на проучването доктор Бари Лестър, представен от Българска телеграфна агенция.

Изследването не е целяло да откри дали реакцията на стрес на бебетата е повлияна директно от кърмата, от държането на бебето до гърдата или от друго обгрижване.

"Резултатите обаче насочват, че грижовното отношение на майките, като държане на бебето на ръце, може да е потребно за новородените, даже и да са на изкуствено хранене ", показва доктор Робърт Райт, професор по педиатрия в здравното учебно заведение "Айкан " към болничното заведение "Маунт Синай ", който не е взел участие в проучването. Възможно е по-близката връзка с майката по време на кърменето да трансформира реакцията на бебетата на стрес и да ги прави по-издръжливи в стресиращи обстановки.

"Така че изгодата от кърменето може да е най-малко двойна - по-добро хранене и по-устойчиво прочувствено развиване " - заключи доктор Райт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР