Майките от Сребреница и Жепа се присъединиха към поредицата от

...
Майките от Сребреница и Жепа се присъединиха към поредицата от
Коментари Харесай

Майките от Сребреница искат 9 януари да бъде ден на траур в РС

" Майките от Сребреница и Жепа " се причислиха към поредицата от напън и закани от страна на интернационалната общественост и Федерацията на Босна и Херцеговина, поради честването на Деня на Република Сръбска, което стартира през днешния ден в Баня Лука и ще продължи и на следващия ден, с искане 9 януари да бъде разгласен за ден на печал в Република Сръбска, заяви сръбският Telegraf.


В изказване, публикувано от медиите в Сараево, те считат, че на този ден би трябвало да се отдаде респект на жертвите, убити в границите на това, което съгласно тях е взаимно незаконно съглашение. До изказването на това бошняшко съдружие се стигна след заканите на висшия представител в Босна и Херцеговина Кристиан Шмит, че 9 януари е противоконституционен ден на Република Сръбска, и изиска реакция от полицията и прокуратурата.

Министърът на защитата в Съвета на министрите на БиХ Зукан Хелес заяви, че през днешния ден американски бомбардировачи ще прелетят над въздушното пространство на Босна и Херцеговина. Конституционният съд в страната, състоящ се от трима задгранични съдии, преди този момент разгласи 9 януари за противоконституционен Ден на Република Сръбска единствено тъй като Сръбската православна черква уважава на този ден паметта на Свети Стефан.

Конституционният съд счита, че районен съд може и би трябвало да има собствен личен ден, само че той не може да бъде 9 януари, тъй като това накърнява възприятията на другите два народа в Босна и Херцеговина - бошняците и хърватите.

Въпреки натиска и заканите, в Баня Лука и във всички градове и общини Денят на Република Сръбска ще бъде маркиран през днешния ден и на следващия ден с поредност от събития./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР