Майките на деца с увреждания заявиха, че са готови на

...
Майките на деца с увреждания заявиха, че са готови на
Коментари Харесай

Протестиращите майки се заканиха на брутални действия

Майките на деца с увреждания обявиха, че са подготвени на "брутални дейности ", в случай че настояванията им не се изпълнят.

"Даваме 5-дневен период на тези 240 депутати да припознаят и придвижат закона, или прекосяваме към ефикасни дейности. Това сподели Вера Иванова, съобщи БГНЕС.

„ Палатковите лагери остават, само че ще преминем към ефикасни протестни дейности. Брутални ще бъдат, ще се борим до край”, сподели дамата, която беше от тези, които влязохаа в Народното събрание с омбудсмана Мая Манолова и носеше черна тениска с надписа "Системата ни убива ".

Те към момента не споделят какви ще са те тези протестни дейности, само че са безапелационни, че ще са фрапантни. 5-те дни период са, с цел да излезе проектозакона от деловодството.

„ Ако има един човек тук да го припознае. Тези, които ни обещаваха и идваха при нас и споделят, че са солидарни, желаеме да забележим в този момент действително грижа ли ги е за децата ни и за хората с увреждания. Могат да го покажат, в случай че има хора сред тях”, сподели дамата.

Омбудсманът Мая Манлова сподели, че към този момент е получила sms от един народен представител, че е подготвен да внесе законопроекта. Това е Спас Панчев. Манолова пристигна в Народното събрание, с цел да подава план на Закон за персоналната помощ, който изготви взаимно с специалисти от екипа си и родители на деца с увреждания. В плана са отразени направените оферти след общественото разискване в институцията на публичния бранител.

„ Ако законът бъде признат и прибавен по този начин, както сме го замислили с протестиращите майки, той ще има извънредно огромен резултат за решение на проблеми на хората с увреждания, ще им даде опция да ръководят сами живота си, да водят самостоятелен живот и да бъдат в действителност пълноправни членове на нашето общество, да имат същите права като ние с вас”, сподели Манолова пред репортерите в Народното събрание. Омбудсманът уточни също и че са се съобразили и с желанието на депутатите да почиват през август. „ До 31 юли умерено могат да се оправят с приемането на закона, без да вършат взаимни отстъпки с неготово качество”, съобщи тя.

Манолова призна, че законопроектът не е идеален и няма да реши всички проблеми, само че е стъпка в вярната посока.

Майките се заканиха, че до момента в който депутатите не го одобряват, няма да спрат с митингите. Преди дни обаче общественият министър Бисер Петков призна, че пари за препоръчаната промяна биха могли да се намерят едвам следващата година.

Вижте още:

Протестът на майките - грозни обвинявания и скандал за пари

Майките на деца с увреждания сложиха претенции на премиера

Майка на дете с увреждания: Нямаме какво да губим

Социалното министерство още не знае какъв брой пари ще са нужни за персонална помощ

Мая Манолова предложи бартер – оставка против закони

Стотици хора с увреждания на митинг пред Министерския съвет

Майка емигрира, тъй като детето ѝ не може да оцелее в България

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР