Майки на деца с увреждания се опитаха да влязат в

...
Майки на деца с увреждания се опитаха да влязат в
Коментари Харесай

Майки на деца с увреждания опитаха да влязат в парламента


Майки на деца с увреждания се пробваха да влязат в постройката на Народното събрание, с цел да слагат настояванията си за повече средства за персонална помощ в бюджета за тази година. Те не бяха позволени, само че депутати от " ИТН " и " Продължаваме промяната " излязоха да беседват с тях.

" Не приказваме за възстановяване на живота ни, а безусловно за оцеляване ", изясни пред депутатите Нели Димитрова от " Системата ни УБИВА ".

Председателят на обществената комисия в Народното събрание Искрен Арабаджиев увери, че при започване на март ще провеждат среща с представители на майките и ще поемат ангажимент с дата за разглеждане на законопроекта за изменение на Закона за персоналната помощ.

Документът е импортиран през януари от депутати от " ИТН " и планува унищожаване на изискването човек да разполага с решение от ТЕЛК, с цел да има достъп до персонална помощ. За хората с най-тежки увреждания и непрекъсната потребност от помощ за ежедневните си действия е заложено да имат право на до 336 часа персонална помощ месечно, което значи до 12 часа дневно в работните дни и до 8 часа на ден през почивните дни. Според записаното в законопроекта, заплатата на персоналните асистенти ще се пресмята като минималната часова ставка, открита за страната, се умножи по коефициент 1.4 - с нарастването от 1 април ставката ще се вдигне на 4.29 лв., което значи, че минимумът за час работа на асистентите ще бъде 6 лв., в случай че законът бъде признат в този тип.

В коридорите на Народното събрание депутатът от " ИТН " Станислав Балабанов изясни, че Законът за персоналната помощ е част от съдружното съглашение, тъй че съгласно него напълно скоро би трябвало да бъде реалност.

" Ние като групировка с 25 души свършихме работата по най-бързия метод с внасянето на законопроекта. Отдавна поддържаме " Системата ни УБИВА " и майките на деца с увреждания, желаеме да живеят по-достойно ", добави Балабанов.

От " Продължаваме промяната " подчертаха пред майките на деца с увреждания, че парите ще следват промените.

В четвъртък представители на националната гражданска самодейност " Системата ни УБИВА " ще се срещнат с премиера Кирил Петков, до който изпратиха писмо с искане за ускорено осъществяване на поетия от ръководещата коалиция ангажимент за гласоподаване на законопроекта.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР