Майки и деца от Украйна учат български език в регионалната

...
Майки и деца от Украйна учат български език в регионалната
Коментари Харесай

Доброволци обучават бежанци на български в Русе

Майки и деца от Украйна учат български език в районната библиотека " Любен Каравелов " в Русе. Обучават ги доброволци – педагози. Вече 15 украински бежанци произнасят първите си български думи.

Албина и Надежда пристигнали в Русе с децата си. Живеят на квартира и желаят да работят.

Имах салон за маникюр и педикюр, той още съществува. Искам и тук да работя по специалността си, само че към този момент сме в езиковия курс, тъй като езикът е преди всичко, споделя Албина Лобанова.

Надежда е фармацевт и се надява да работи в аптека.

Много съм признателна, че България ни одобри и ни оказва помощ, също дава обучение. Много сме признателни, че е гратис, налично, само че всеки желае да си е в своята страна, да се върнем.

Инициативата за безплатните езикови курсове е на Русенската библиотека, а желанието им е да оказват помощ за социализацията на украинските бежанци. Затова посредством обществените мрежи потърсили педагози. Първа се отзовала Анжела Авакян, която има и персонални аргументи да образова украинците гратис.

Точно преди 100 години моите предци са избягали от османската империя, от арменския геноцид и аз съм второ потомство родена тука. Аз и всички мои сънародници сме доста признателни на България, че сме намерили татковина, споделя Анжела Авакян, начален преподавател.

Езиковите курсове се организират три пъти в седмицата, а искащите да учат български език украинци се усилват с всеки минал ден.

Репортер: Венета Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР